Nagyvilág

Brüsszel: hétfőn megindulhat a szokásos légi forgalom fele

Európai uniós források szerint a "normális" európai légi forgalom fele indulhat meg hétfőn, ha az időjárás-jelentések megerősítik, hogy a légtér tisztulóban van a vulkáni hamutól.
Kapcsolódó cikkek

Vasárnap az Európai Unió soros spanyol elnöksége nevében Diego López Garrido európai ügyi államtitkár brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hétfőre tervezett járatok fele felszállhat az előrejelzések szerint.

Hasonló értelemben nyilatkozott Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős tagja is, aki hozzáfűzte, hogy az európai légtér jelenlegi zárlata “nem tartható fenn”, mindazonáltal a légi forgalom biztonsága nem képezheti alku tárgyát.

Vasárnap több légitársaság is próbarepüléseket hajtott végre utasok nélkül az európai légtérben, a hamu veszélyeiről szóló figyelmeztetések ellenére. A tesztrepülések eredménye arra késztette a szektor nagyobb társaságainak vezetőit, hogy erőteljesen követeljék a tilalom feloldását, amelynek máris komoly gazdasági következményei vannak. Csütörtök óta 63 ezer járatot töröltek, egyedül vasárnap mintegy 20 ezret az izlandi vulkánkitörés okozta hamufelhő miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik