Nagyvilág

Szigorítják a biztonsági ellenőrzéseket a moszkvai metróban

Oroszország számos új biztonsági intézkedést vezetne be a moszkvai metróházózatban, hogy a jövőben megelőzzék a terrortámadásokat.

Dmitrij Medvegyev elnök a nap folyamán utasítást írt alá a tömegközlekedésben részt vevők védelmét szolgáló komplex rendszer létrehozásáról, s ennek a kidolgozására négy hónapot adott. A rendszer teljes kiépítését 2014. január 1-jében jelölte meg.

A feladat hatalmas és bonyolult: az intézkedés az első becslések szerint országosan mintegy 600 ezer objektumot érint, és számos új megoldást kell találni, mert például a metrók bejárati csarnokai kicsik, szó sem lehet detektoros kapuk felállításáról, továbbá a berendezések nem lassíthatják a forgalmat.

A moszkvai metró egyik állomásán már a jövő héten kipróbálnak egy gázelemző rendszert, amely a vegyi támadások ellen hivatott védelmet biztosítani. Erről a döntés már tavaly ősszel megszületett, s most megkezdődhetnek a helyszíni kísérletek.

A Moszkovszkij Komszomolec című lapban egy másik szakértő “mesterséges orról” számolt be, amely az ionokat “szaglászva” mutatja ki a veszélyes anyagokat. A szakértők hangsúlyozták, hogy csupa igen drága készülékről van szó. Legelőször azonban a jól bevált rendőrkutyák létszámát növelik majd, elsősorban a robbanóanyagok felkutatására betanított ebek járnak majd a metróban.

A szerda esti közlések szerint 80 fölé emelkedett a kórházakban kezelt sérültek száma. Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter szerint a szám azért változik állandóan, mert egyeseket kiírnak a kórházakból, mások viszont még csak most jelentkeznek, mert csak most érzik úgy, hogy segítségre szorulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik