Nagyvilág

Teljes a káosz Moszkvában

A moszkvai metróban hétfőn reggel elkövetett két robbantásos merénylet nyomán az orosz fővárosban káosz alakult ki, összeomlott a közlekedés és a mobiltelefon-hálózat, lelassult az internet, senki nem tudott semmit, és az illetékes szervek vezetői még Dmitrij Medvegyev elnöknek is eltérő adatokat jelentettek.

A két reggeli robbantásos merénylet után moszkvai idő szerint délután öt-hat óra körül mindkét érintett állomást megnyitották az utasok és az újságírók előtt. A szerelvények mindkét vonalon menetrend szerint jártak, bár a szokásosnál kevesebb utast szállítottak.

A metrószerelvényekben elkövetett merényletek halálos áldozatainak száma a délutáni adatok szerint elérte a 38-at.

A metróban mindenütt megerősített rendőrjárőrök teljesítenek szolgálatot, és az utasokat már az előcsarnokokban felszólítják, hogy legyenek éberek, de őrizzék meg nyugalmukat.

A vállalat közlése szerint az állomásokban, a sínekben, a vezetékekben nem okoztak kárt a robbantások, csupán a fal sérült meg valamennyire ott, ahol az érintett vagonok álltak.

Közben délután az emberek elkezdtek virágokat vinni a Lubjanka állomáshoz.

A két érintett vonalon a merénylet nyomán számos szerelvény állt le az alagutakban, de késő délutánig ezekről, s utasaikról nem közöltek semmit az illetékesek. A mobiltelefonok a metróban csak hellyel-közzel működnek, de ezúttal szinte használhatatlanná vált a hálózat, mint utóbb kiderült, csupán a túlterheltség miatt.

Káosz volt a felszínen is: a legforgalmasabb moszkvai útvonalon lévő Park Kulturi állomás környékét lezárták a forgalom elől, az egész város bedugult. Olyannyira, hogy jó ideig a mentőegységek sem jutottak el a helyszínekre, s feloldották a Moszkva feletti szigorú repülési tilalmat és helikoptereket küldtek a helyszínekre.

Noha a hatóságoknál forródróton lehetett érdeklődni az áldozatok után, az érdeklődők szerint sem a forródróton, sem a két állomás környékén nem tudtak információhoz jutni, s csak dél körül jelentek meg az első listák az áldozatokról a rendkívüli helyzetek minisztériumának honlapján. Az Interfax hírügynökség szerint több mint 50 ember vittek kórházba idegösszeomlással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik