Nagyvilág

Külföldiek támogatták a moszkvai robbantókat?

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nem zárható ki, hogy a hétfői moszkvai metrórobbantásokat külföldi támogatással hajtották végre.

“Semmit nem lehet kizárni”- mondta az orosz diplomácia vezetője hétfő este a kanadai Chelseaben arra a kérdésre válaszolva, lehetséges-e, hogy a két metróállomáson elkövetett robbantást külföldről szervezték meg.

“Mindnyájan tudjuk, hogy Afganisztán és Pakisztán határán létezik egy úgynevezett “senki földje”, ahová a terrorista alvilág befészkelte magát” – mondta. “Ott gondolnak ki számos, nemcsak Afganisztánban és közeli államokban, hanem Közép-Ázsiában elkövetni tervezett terrorcselekményt, és ezek az utak időnként a Kaukázusba is elvezetnek” – tette hozzá a miniszter.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is hangsúlyozta a terrorizmus elleni közös küzdelem jelentősségét. “A terroristák közös ellenségeink”; “akár a moszkvai metróban, a londoni földalattin, egy madridi vonaton vagy egy New York-i irodaházban lépnek fel, ugyanazzal az ellenséggel van dolgunk” – mondta Clinton a CTV kanadai televíziónak adott interjúban.

A tegnapi pokolgépes merényletek áldozatainak száma eközben 39-re emelkedett, a kórházakban kora reggel 73 sérült volt, közülük öt állapota súlyos, életveszélyes, a többségé súlyos.

Moszkvában kedden gyásznapot tartanak a metróban előző nap elkövetett robbantásos merényletek áldozatainak tiszteletére: nagyon sok házon félárbocra engedett, fekete szalaggal átkötött zászló leng, a lapok a szokásos viccrovatok nélkül jelentek meg, és a két érintett állomásnál egyre több a virág és a mécses.

Ajánlott linkek:

Videofelvétel a moszkvai merényletről (guardian.co.uk)

Ők voltak a moszkvai merénylők (fn.hu)

A merényletekbe bukhat bele Medvegyev (fn.hu)

Medvegyev a terrortámadás helyszínén: “Ezek állatok!” (kitekinto.hu)

Bosszúból robbanthattak a moszkvai metróban (kitekinto.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik