Nagyvilág

Újabb bombát találtak a moszkvai metróban

Az egyik öngyilkos merénylő testén találták meg a fel nem robbant pokolgépet.

Hétfő délutáni közlés szerint a moszkvai Park Kulturi metróállomáson – ahol a két reggeli merénylet egyike történt – az egyik öngyilkos merénylő testén találtak egy fel nem robbant pokolgépet: robbanószerrel megtöltött, gyújtással felszerelt övet, amilyet az öngyilkos merénylők használnak.

Hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok száma délutánra 38-ra emelkedett, sérülésekkel 68 személyt szállítottak kórházba.

A halálos áldozatok családjainak a kormány és a fővárosi önkormányzat által nyújtandó segély mintegy egymillió rubelt – körülbelül 6,5 millió forintot – tesz ki.

Az érintett két metróvonal egyikén teljesen, a másikon részben beindult a forgalom moszkvai idő szerint délután 17 óra körül.

Az oroszországi muzulmánok szellemi vezetői, a muftik tanácsa elítélte a merényleteket és nyilatkozatban hangsúlyozta: a Korán semmilyen alapot nem ad a terrorizmusra, muzulmán ember nem lehet terrorista, terrorista nem lehet muzulmán.

A feltételezett két sahidka – öngyilkos merénylő nő – maradványait megtalálták, egyikükről közölték, hogy “kaukázusi küllemű”, fekete hajú, barna szemű, 18-20 éves lányról van szó. A két női test maradványait elküldték szakértői vizsgálatokra.

Ezen kívül a rendvédelmi szervek a merénylettel kapcsolatban köröznek két “szláv külsejű” asszonyt, akik a metróban elhelyezett kamerák felvételeinek tanúsága szerint a sahidkákat kísérték, valamint egy férfit. Mindhárom személy számítógépes portréját kiosztották a rendőrök között, de azt nem közölték, hogy miért körözik a férfit.

Az Eho Moszkvi rádió a Roszbalt hírügynökséget idézve arról számolt be, hogy vasárnap egy asszony telefonon jelezte a moszkvai rendőrségnek: robbanás következhet be a metróban. A telefonáló a Konykovo állomáson hallotta néhány “kaukázusi személy”, köztük fiatal nők beszélgetését, s ebből arra következtetett, hogy azon az állomáson terveznek merényletet. A rendőrség az állomást alaposan átvizsgálta, de semmit nem talált.

Az MTI moszkvai tudósítója szerint az orosz fővárosban káosz alakult ki, összeomlott a közlekedés és a mobiltelefon-hálózat, lelassult az internet, senki nem tudott semmit, és az illetékes szervek vezetői még Dmitrij Medvegyev elnöknek is eltérő adatokat jelentettek.

Ajánlott link:

Női öngyilkos merénylők robbantottak a moszkvai metróban

(Hír24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik