Nagyvilág

Női öngyilkos merénylők robbantottak a moszkvai metróban

Az orosz ügyészség helyesbített közlése szerint 36 ember vesztette életét, és mintegy 70 megsérült a moszkvai metróban elkövetett robbantások következtében.

Az ügyészség korábban közzétett listája még 38 halálos áldozatról számolt be.

Az áldozatok túlnyomó többsége orosz, köztük több gyerek is van. A külügyminisztérium közlése szerint életét vesztette két, Örményországból érkezett, ideiglenes moszkvai bejelentővel rendelkező személy. Malajzia moszkvai nagykövetsége bejelentette, hogy két malajziai állampolgár könnyebben megsérült.

Dimitrij Medvegyev orosz elnök a merényletek kapcsán azt mondta, az orosz vezetés rendületlenül folytatja a terrorizmus felszámolását célzó irányvonalát, s ezt a harcot kompromisszumok nélkül végigviszi. A támadások miatt összehívott tanácskozáson Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója leszögezte: a merényletet “az Észak-Kaukázushoz kötődő terrorista csoportok követték el”.

A merényleteket Barack Obama amerikai elnök, a francia külügyminiszter, a NATO főtitkára, illetve az Európai Parlament elnöke nyilatkozatban ítélte el.

A moszkvai főügyész szerint a robbantásokat két női öngyilkos merénylő követte el a Lubjanka, illetve a Park Kulturi metróállomásokon. Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket. A támadók feltehetően testükre erősített pokolgépeket robbantottak fel, amelyeket fémdarabkákkal, vagy szögekkel töltöttek meg.

A merényleteket moszkvai idő szerint hétfőn délig egyetlen szervezet sem vállalta magára. A helyszíneken több mint 400 mentő és tűzoltó dolgozik.

A moszkvai közlekedési vállalat több mint 100 autóbuszt állított be, amelyek ingyenesen szállítják az utasokat azokon az útvonalakon, ahol a metró terrorcselekmény miatt nem jár. A metró működő részein példátlanul kevés az utas, a merénylet híre miatt nagyon sokan nem indultak el a munkába.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere felszólította a moszkvaiakat, hogy SMS-ben próbálják tisztázni esetleg érintett családtagjaik helyzetét, mivel a mobil hálózatban telefonálni nagyon nehéz, de a szöveges üzenetek némi késéssel ugyan, de eljutnak a címzettekhez.

A politológusok első nyilatkozatai szerint a merényletek célja az oroszországi helyzet destabilizálása. Alekszej Makarkin, a Politikai Technológiák Központja intézet igazgató-helyettese szerint a merényletek mögött állók egyben kihívást intéztek az orosz fegyveres testületekkel szemben. Erre abból következtet, hogy a Lubjanka állomás a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) épületénél van, és úgy vélte, a legvalószínűbb, hogy a nyomok a Kaukázus északi részére vezetnek majd.

Mások úgy vélték, hogy a merényletek az észak-kaukázusi szélsőségesek bosszúja azért, mert az utóbbi hetekben a mozgalom több vezető személyiségét likvidálták a szövetségi erők.

Ajánlott linkek:

Robbantások a moszkvai metróban (Fn.hu)

Terrortámadás a moszkvai metróban (Kitekinto.hu)

Terrorhullám kezdődhet Oroszországban (Fn.hu)

Sokkoló:Merénylet a moszkvai metróban (rtlhirek.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik