Nagyvilág

Sztrájkok bénítják Franciaországot

A francia szakszervezetek által szervezett munkabeszüntetés alatt fennakadások voltak a vonatközlekedésben, akadoztak a közszolgáltatások, valamit egyes iskolákban az oktatás is szünetelt.

A sztrájkolók Nicolas Sarkozy gazdaságpolitikája, az általuk alacsonynak tartott béreik, illetve a nyugdíjkorhatár tervezett emelése miatt tüntetnek, kihasználva az elnök jobbközép szövetségeseinek vereségét a hétvégi regionális választásokon. A Franciaország több városában is megtartott demonstrációkat vezető szakszervezetek szerint a munkabeszüntetéshez a tanárok mintegy fele csatlakozik majd.

A munkásképviseletek vezetői szerint az elnöknek meg kell értenie, hogy a választási eredmények a „megváltozott közhangulatot” jelzik, és az elnöknek azt is tudomásul kellene vennie, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikai irány nem tartható. A munkabeszüntetések szervezői azt szeretnék, hogy Sarkozy tárgyalóasztalhoz üljön a szakszervezetekkel, illetve a munkaadókkal, hogy közösen dolgozzák ki a fizetésemelések, illetve a nyugdíjrendszer átalakításának lehetőségeit.

A francia vezetés az államháztartási hiány lefaragása érdekében tervez megszorító intézkedéseket bevezetni, ennek keretében többek között felemelné a jelenleg 60 évben meghatározott nyugdíjkorhatárt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik