Nagyvilág

Átalakította a francia kormányt Nicolas Sarkozy

A francia államfő átalakította a kormányt a regionális választásokon elszenvedett fájdalmas vereség nyomán - jelentette be a köztársasági elnöki hivatal hétfőn.

Francois Fillon megőrizte a miniszterelnöki tisztséget, de változtatnia kell a kormány stratégiáján anélkül, hogy a reformokat veszélybe sodorná.

Távozik viszont a kormány egyik meghatározó egyénisége, Xavier Darcos munkaügyi minisztere, aki 28 százalékos eredménnyel messze lemaradt a baloldal győztes jelöltjétől (56 százalék) a délnyugat-franciaországi Aquitániában.

Utódja Eric Woerth lesz, aki eddig a költségvetés, közszolgálat, közkiadások minisztere címet viselte. A szakmai kérdésekben jártas Woerth hajtja majd végre a nyugdíjreformot, amely az egyik kiemelt eleme az államfői mandátum második felének.

A jobboldal – amely már nyíltan elkezdett lázadozni vezetője ellen – tömörítésének szándékát jelzi, hogy Nicolas Sarkozy beemelte a kormányba a különböző irányzatok képviselőit.

Így Jacques Chirac volt államfő egyik hűséges követője, Francois Baron veszi át a költségvetési ügyeket. Chirac más híveivel együtt Baron távolságot tartott Sarkozytől az utóbbi években. Emellett Georges Tron személyében a kormánytagok közé került a köztársasági elnök esküdt ellenségének, Dominique de Villepin volt kormányfőnek az egyik bizalmasa is.

Az egészségügyi, ifjúsági és sportminiszter tisztséget Marc-Philippe Daubresse képviselő kapta meg. Elődje, Martin Hirsch korábban jelezte, hogy el kívánja hagyni a kormányt.

Sarkozy szerdán, a kormány ülése után tesz hivatalos nyilatkozatot, hogy kifejtse prioritásait.

A minisztériumok többségének élén nincs változás. Bernard Kouchner maradt a külügyminiszter, Christine Lagarde pedig a gazdasági, pénzügyi és foglalkoztatási miniszter. A belügyi tárca Brice Hortefeux irányítása alatt marad, az igazságügyi minisztériumot pedig Michele Alliot-Marie vezeti tovább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik