Nagyvilág

Izrael nem állítja le a jeruzsálemi építkezést

Jeruzsálem nem telep, hanem a mi fővárosunk - jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Washingtonban, ahol a kelet-jeruzsálemi újabb lakásépítések miatt hűvösebbé vált viszonyon próbál enyhíteni. Elemzők szerint az eddigi washingtoni tárgyalások jól mutatják, hogy a közel-keleti békével kapcsolatos amerikai és az izraeli álláspont igen távol áll egymástól.

Jeruzsálemmel kapcsolatos álláspontját védve Netanjahu arról beszélt, hogy a zsidók háromezer évvel ezelőtt is építkeztek és ma is építkeznek az érintett területeken, mert „Jeruzsálem nem telep, hanem a fővárosunk”. A kormányfő szerint az újabb építkezések nem állnak ellentétben a „két állam” elvén alapuló elképzeléseknek.

A legnagyobb Izrael-barát amerikai lobbicsoport, az AIPAC éves washingtoni kongresszusán Netanjahu már nem ejtett szót a kelet-jeruzsálemi építkezésekről – írja a BBC. A tanácskozáson elmondott háromnegyed órás beszédében az izraeli kormányfő bizalmát fejezte ki, hogy folytatódik a barátság az Egyesült Államokkal. „Amerika elkötelezettsége Izrael biztonsága iránt elnökről elnökre, kongresszusról kongresszusra megingathatatlan maradt” – mondta, az Egyesült Államokat a világ legnagyobb nemzetének nevezve.

Hillary Clinton kijelentette: Izraelnek nehéz döntéseket kell meghoznia a béke érdekében. Clinton szerint az Izrael által elfoglalt palesztin területeken folyó építkezések aláássák az Egyesült Államok erőfeszítéseit a békefolyamatban.

A BCC elemzője szerint jól látható, hogy mindkét fél próbálja elvenni a vita élét és hangsúlyozni a két ország barátságát. Nem kizárt, hogy Netanjahu a Hillary Clintonnal folytatott négyszemközti megbeszélésen biztosítékot adott az Egyesült Államoknak, hogy a jövőben nem okoz meglepetést újabb építkezési tervek bejelentésével – véli a szakértő. A kormányfő beszéde továbbra is azt mutatja, hogy közel-keleti békével kapcsolatos amerikai és az izraeli álláspont igen távol áll egymástól.

Megakadt békefolyamat

Az 1967-es háború során Izrael által elfoglalt nyugati parton és Kelet-Jeruzsálemben félmillió zsidó él több mint 100 telepen. Izrael tagadja, hogy ezek nemzetközi jogi értelemben illegálisnak minősülnének.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elégedett első washingtoni megbeszéléseivel – közölte kabinettitkára. Izrael és az Egyesült Államok kapcsolatai változatlanok. A két országot sors- és értékközösség köti össze – fogalmazott Cvi Hauzer telefonon az izraeli közrádiónak. Jeruzsálemet illető nézeteltéréseink 1967-re nyúlnak vissza, ezek barátok közti nézeteltérések – folytatta, arra utalva, hogy Izrael annak idején elfoglalta, majd bekebelezte a város keleti, arabok lakta szektorát.

Az Egyesült Államok és Izrael viszonya azután vált a korábbinál hűvösebbé, hogy Izrael Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatásával egy időben jelentette be 1600 új lakás tervezett építését Kelet-Jeruzsálemben. Netanjahu részben azért érkezett Washingtonba, hogy javítson a kétoldalú kapcsolatokon. A Palesztin Hatóság felháborodott a folytatódó lakásépítéseken, amelyek újabb akadályt gördítenek a több mint egy éve megfeneklett békefolyamat elé.

Netanjahu hétfőn tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, este pedig együtt vacsorázott Joe Biden alelnökkel. Kedden ellátogat a Capitoliumba, és délután fogadja őt a Fehér Házban Barack Obama elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik