Nagyvilág

Obama: nincs válság Izrael és Amerika viszonyában

Az amerikai-izraeli viszony nem jutott válságba a kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt - jelentette ki Barack Obama szerdán a Fox News hírtelevíziónak.

Az amerikai elnök azt mondta: a telepépítési terv nem segíti elő az izraeli-palesztin békefolyamatot, az Egyesült Államok ennek ellenére Izrael elkötelezett szövetségese marad, és a két ország népét különleges kapocs köti össze, amely nem tűnik el.

Obama – aki hosszú idő óta először adott exkluzív interjút a kormányát gyakran bíráló konzervatív csatornának – úgy fogalmazott: a telepbővítés “szerencsétlen döntés” volt Izrael részéről, de “néha a barátok sem értenek egyet”.

Izrael washingtoni nagykövete a napokban úgy nyilatkozott: az amerikai-izraeli viszonyt 35 éve nem látott mély válságba sodorta, hogy Izrael Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatásával egy időben bejelentette 1600 új lakás tervezett építését a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. A bejelentést a Fehér Ház és Biden is elítélte.

Barack Obama a szerdai Fox News-interjúban megerősítette: kormánya egyik legfőbb törekvése meggátolni, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Indoklása szerint Irán atomhatalommá válása fegyverkezési versenyt indíthatna el a Közel-Keleten, amit Washington el akar kerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik