Nagyvilág

Hillary Clinton Moszkvában tárgyal

Az atomfegyverekről szóló, decemberben lejárt START egyezményről, a közel-keleti helyzetről és Iránról tárgyal Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az orosz fővárosban.

Hillary Clinton látogatásának legfőbb célja, hogy előrébb jusson orosz kollégáival a START egyezményt felváltó új szerződés létrehozásában. A nukleáris fegyverek számának csökkentéséről szóló megállapodást még 1991-ben kötötte meg Moszkva és Washington. A START decemberben lejárt, ám a két ország eddig nem tudott megállapodni a folytatásról.

Az amerikai külügyminiszter kétnapos oroszországi látogatásán részt vesz a közel-keleti rendezés ügyében létrehozott többoldalú tárgyaláson, amelyen ott lesznek még az ENSZ és az Európai Unió képviselői is. A megfigyelők szerint a mostani moszkvai tárgyalásokon a “kvartett” megpróbál nyomást gyakorolni Izraelre, hogy vonja vissza döntését az újabb 1600 kelet-jeruzsálemi lakás építéséről, amely súlyos károkat okoz a palesztin-izraeli megbékélési folyamatnak.

Clinton tárgyalásainak harmadik témája pedig Irán lesz. Washington világos választ vár arra, hogy Oroszország hajlandó-e támogatni a Teherán ellen tervezett új szankciókat, amiért az nem hajlandó együttműködni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, és saját maga kezdte el az urándúsítást. A Nyugat szerint Irán atomfegyver megépítésére törekszik, noha Teherán folyamatosan hangoztatja, hogy békés célra akarja felhasználni a hasadóanyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik