Nagyvilág

Izraelt bírálták a közel-keleti négyek

Az közel-keleti békefolyamat közvetítői, az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az EU a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének leállítását követelték moszkvai találkozójukon.

A Ban Ki-Moon ENSZ-főtitkár által felolvasott nyilatkozat felszólítja Izraelt a nyugati parti építkezések leállítására, és elítéli a zsidó államot az 1600 kelet-jeruzsálemi lakóépület tervezett megépítése miatt is. A nemzetközi szervezet vezetője továbbá közölte, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalásoknak legkésőbb 24 hónap múlva újra kell indulniuk.

Az al-Dzsazírának nyilatkozó szakértők szerint a nyilatkozat még kevés lesz a palesztinok bizalmának elnyeréséhez, ők ugyanis konkrét büntetőintézkedések kilátásba helyezését szeretnék arra az esetre, ha Izrael nem tesz eleget követeléseiknek.

A közel-keleti négyes azután bírálta a zsidó államot a telepek bővítéséért, hogy az Egyesült Államok és Izrael kapcsolata mélypontjára süllyedt a kelet-jeruzsálemi építkezések miatt. Az 1600 lakás megépítését ugyanis Izrael épp az amerikai alelnök, Joe Biden látogatásával egy időben jelentette be, amelyet Washington komoly sértésnek nevezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik