Nagyvilág

Már nem a kormányfő vezet az iraki választásokon

Átvette a vezetést Ijád Allávi volt miniszterelnök Iraki Blokkja a parlamenti választáson leadott szavazatok számát tekintve.

A tartományi eredményeket illetően viszont továbbra is hátrányban van a Núri al-Máliki kormányfő vezette Szövetség a Jogállamért koalícióval szemben.

A március 7-én, vasárnap tartott parlamenti választáson leadott szavazatok mintegy 79 százalékát összesítették kedd estig. E részeredmény szerint most először vezet a világi síitákat tömörítő, Allávi vezette blokk, amelynek most mintegy kilencezer voks az előnye.

A tartományokat tekintve azonban továbbra is Máliki áll az élen: Irak 18 tartományából hétben vezet, ideértve a kulcsfontosságú Bagdadot, míg Allávi öt tartományban mondhatja magáénak az elsőséget. Ez fontosnak bizonyulhat, mert Irakban a parlamenti helyeket a tartományok között osztják ki, nem a leadott szavazatok összessége a döntő tényező. A választások győztesét illetően a bagdadi eredmények fognak dönteni: a főváros választókerületeiben összesen 68 mandátum sorsa dől el.

A választási bizottság a végleges adatokat március 18-án közli, a hivatalos eredményt pedig csak a hónap végén, a beérkezett panaszok kivizsgálása után hirdetik ki. Az Allávi vezette blokk a voksolás és a szavazatszámlás során tapasztalt “kétségbevonhatatlan csalások” miatt már a múlt héten pénteken panaszt nyújtott be. Allávi azt állította, hogy a csalásokat al-Máliki és szövetségesei javára követték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik