Nagyvilág

Fico: Sólyom alattomosan támad

A magyar államfő szerint a magyaroknak Szerbiában, Romániában és Szlovákiában idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.

Alattomos és átgondolt támadásnak tartja Robert Fico szlovák kormányfő Sólyom László elnök szerbiai kijelentését, miszerint Szerbia, Románia és Szlovákia kisebbségi iskoláiban idegen nyelvként kellene oktatni az adott állam nyelvét. Szlovákia diplomáciai úton is tiltakozik majd Sólyom László szavai ellen – tette hozzá. Robert Fico erről a pártja egyik alelnökével, Marek Madaric kulturális miniszterrel közösen tartott hétfői sajtóértekezletén beszélt Pozsonyban.

“A Szlovák Köztársaság integritása elleni súlyos támadásról van szó” – mondta Fico. Szerinte a magyar elnök kijelentése “brutális módon avatkozik a kölcsönös viszonyba”. Kifejtette: a javaslat célja Szlovákia szétverése oly módon, hogy a szlovákiai magyarok szemében még inkább csökkentse a szlovák nyelv elsajátítása iránti igényt. Márpedig az államnyelv ismerete – érvelt a szlovák miniszterelnök -, nemcsak az állammal szembeni lojalitás kifejezése, hanem az érvényesülés eszköze is egyben.

Sólyom László elképzelését Madaric is elfogadhatatlannak tartja. A kulturális miniszter szerint el kell gondolkozni azon, hogy a szlovákiai magyar iskolákban többet és haladóbb módszerekkel oktassák a szlovák nyelvet.

A magyar köztársasági elnök szerint kívánatos, hogy a szomszédos országokban élő magyar anyanyelvűek a lehető legjobban beszéljék az adott állam nyelvét – így reagált Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője Robert Fico hétfői nyilatkozatára.

A főosztályvezető emlékeztetett: az újvidéki egyetemen egyébként a szerb nem anyanyelvként való tanítását külön oktatják, az erre vonatkozó iskolai tantervek pedig már engedélyezés alatt állnak. Ugyancsak kidolgozták a többségi magyar környezetben élő szerb diákok számára a magyar, mint úgynevezett környezeti nyelv oktatásának tantervét. Hozzátette: a köztársasági elnök szerint a szerb nemzetiségi politikának ezek az eredményei követésre méltóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik