Nagyvilág

Visszatér Pinochet szelleme Chilébe?

Demokratikusan zajlott a vasárnapi chilei elnökválasztás: Pinochet megbuktatása óta először töltheti be konzervatív politikus az államfői tisztet. Nem várhatóak nagy változások, de az új elnök, Pinera azt ígérte: visszaszorítja a bűnözést és egymillió új munkahelyet teremt.

A chilei elnökválasztások második fordulójában a jobboldali milliárdos üzletember, Sebastian Piñera Echenique szerezte meg a voksok 51,61 százalékát Eduardo Frei Ruiz-Tagle (48,38 százalék), a jelenleg hatalmon lévő kormánykoalíció jelöltjével szemben.

A dél-amerikai országban mintegy 52 év után ül újra demokratikusan megválasztott konzervatív politikus az elnöki székbe. A 60 esztendős Piñera a kontinens egyik legbefolyásosabb üzletembere. Nem csupán a chilei LAN légitársaság főrészvényese, de tulajdonát képezi a közkedvelt Chilevisión tv-csatorna is.

Nem tagadja meg Pinochetet

Az elnökválasztásokon másodszor induló Piñera pályája során bizonyított már szenátorként és pártelnökként is. Ezúttal a Nemzeti Megújulás pártelnökeként a pinochetista nézeteket sem elvető Független Demokratikus Unióval lépett választási koalícióra (Szövetség Chiléért) és győzött. Már az első fordulóban megszerzett 44,05 százalék után sejteni lehetett, hogy a Concertación nagy kihívás előtt áll, ha meg akarja fordítani az eredményt.

A közvélemény kutatások rettentő szoros küzdelmet jósoltak a második körre, mivel az ezúttal ugyan vesztesként kikerülő, de az elnöki tisztet már 1994 és 2000 között betöltő Freit (29,60 százalék) támogatta az első fordulóban kiesett parlamenten kívüli szélsőbaloldalt képviselő Jorge Arrate (6,21 százalék) és a Concertaciónból kilépő függetlenként induló szocialista Marco Enríquez-Ominami (20,13 százalék) is. Az előbbi szavazóbázisa főként a fővárosi humán értelmiség, míg az utóbbi a fiatalság köréből került ki – számolt be az El Pais.

Egy új korszak kezdete?

Ez egyben azt is jelenti, hogy a világ legtovább hatalmon lévő kormánykoalíciójának korszaka véget ért. A politikai tömörülés Szövetség a Demokráciáért néven 1989-ben, a Pinochet-féle katonai junta demokratikus népszavazás útján történő megbuktatására alakult és kormányoz Piñera március 11-i beiktatásáig. Utoljára 1958-ban választott a chilei nép jobboldali elnököt Jorge Alessandri személyében.

A még hivatalban lévő Michelle Bachelet, Chile első női elnöke népszerűségének csúcsán kénytelen leköszönni, tekintve hogy az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy azonnal újraválasszák. A Concertación 20 éves sikertörténete során Chilét jelentős regionális szereplővé tette. Az ország mindig is erős demokratikus hagyományokkal rendelkezett és a diktatúra utáni rendszerváltás után lehetővé vált, hogy egy olyan fejlődési pályára kerüljön, amiből még a gazdasági világválság sem tudta különösebben kizökkenteni.

Apróbb változtatások

A liberális gazdaságpolitika minta országa lett, fővárosa Santiago pedig a szubkontinens elvitathatatlan pénzügyi központja. A chilei gazdaság potenciáljának tanúbizonysága, hogy ez év januárjában az OECD teljes jogú tagjává vált. Emellett az utóbbi években sorra kötötte a szabadkereskedelmi társulásokat, elsősorban az Egyesült Államokkal és az EU-val, valamint Kínával.

Mint az elnök 80 százalékos támogatottságából is látszik, a lakosság elégedett. Piñerától sem várnak égbe kiáltó változásokat, mindössze arról van szó, hogy a Concertación ugyan létfontosságú és felettébb népszerű reformokat vitt véghez főleg a szociálpolitika és emberi jogok területén, az utóbbi időben befásult és egy átfogó generációváltásra lenne szüksége. A chilei polgárok ennek fényében Piñera kampány jelszavaként is használt „változás” mellett döntöttek és a jobboldal eme történelmi eredménye a körülmények tükrében úgy is értelmezhető, hogy a Concertación veszített és nem a jobboldal győzött.

A frissen megválasztott elnök választási kampányában egyébként egymillió munkahely megteremtését, a bűnözés visszaszorítását, a kisvállalkozóknak adócsökkentést és a beruházások növelését ígérte. A végső célként a szegénység teljes felszámolását és Chile fejlett országok közé emelését tűzte ki.

Gesztusok sora

Az eredmények nyilvánosságra hozása után is szebbnél szebb gesztusok követték egymást. Elsőként, már 60 százalékos feldolgozottságnál az alulmaradt exállamfő Frei gratulált ellenfelének és sok sikert kívánt neki a következő ciklushoz, valamint ígéretet tett a konstruktív ellenzéki munkára. Ezt követően a leköszönő elnök telefonon hívta fel a győztest, amit az állami tévécsatorna élőben közvetített és amelyben gratulált a jelölteknek külön-külön és támogatásáról biztosította az ellenzéki Piñerát.

A legmeghatóbb esemény ugyanakkor a chilei hagyományoknak megfelelően a vesztes jelölt személyes látogatása a győztesnél. Frei és Piñera a kampány során elhangzott vagdalózások után összeölelkezve gratulált egymásnak családjaik társaságában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik