Nagyvilág

Obama már felhívhatja Európát

Az Európai Unió tanácsának múlt héten megválasztott első elnökének és külügyminiszterének személye sokaknál kiverte a biztosítékot. Az országuk határain kívül lényegében ismeretlen politikusokkal a kritikus hangok szerint nem lesz egyszerű feladat Európa hatalmi szerepének megerősítése.

A belga miniszterelnök, Herman Van Rompuy mindenesetre legalább otthonosan fog mozogni Brüsszelben, hiszen ott végezte főiskolai tanulmányait. A belső politikai törésvonalak mentén ezerfelé szakadó Belgium összetartása pedig nem könnyű feladat, egész embert kíván.

Talán erre gondoltak az EU-tagállamok vezetői is, felismerve a párhuzamot a Belgium és az Európai Unió fragmentáltsága között, hátha Rompuy lesz a ragasztóanyag az uniós puzzle-ben – áll a Washington Post elemzésében.

Herman Van Rompuy azonban alig egy éve miniszterelnök, Belgium határain kívül pedig alig ismerik a nevét. Igen nehéz lesz így válaszolni Kissinger harminc éve felvetett problémájára. Az amerikai külügyminiszter tette fel a kérdést: „kit kell felhívni, ha az EU-val akarok beszélni?” Harminc év alatt sikerült eljutnia az uniónak egy felemás válaszig.

Obama már felhívhatja Európát 1

A nemzetközi színtéren alig ismert Rompuy személyében talán kevésbé látják majd a nagyhatalmak a releváns tárgyalópartnert és többen vélik majd úgy, hogy fontos kérdésekben inkább az európai vezetőkkel külön-külön állapodnak meg. Egyes vélemények szerint Németországnak és Franciaországnak pontosan ez volt a célja.

Amerika párt keres

Anne Applebaum, a Washington Post publicistája szerint az Egyesült Államokat már túlságosan lefoglalják saját gazdasági és belpolitikai ügyei ahhoz, hogy a világ vezetőhatalmának szerepét tovább viselje. Applebaum úgy véli, az Egyesült Államok most partnert keres, akivel megoszthatja a felelősséget és a hasonló értékrend miatt erre Európa lenne a legalkalmasabb.

Kína ugyanis nem érdekelt az iráni atomprogram elleni szankciók ügyében. De a környezetvédelem és a globális felmelegedés miatt sem rágják le a körmüket, a közel-keleti békefolyamat pedig végképp hidegen hagyja a világ legnépesebb és leggyorsabban fejlődő országát.

Applebaum szerint az ázsiai nagyhatalom tehát nem lesz partner ezekben a kérdésekben, így az „öreg” kontinensre hárulna ez a szerep. Ám – mint fogalmaz –, Európának válaszképpen sikerült megválasztania egy az ország határain kívül ismeretlen elnököt és egy, még a saját országában is kevéssé ismert alelnököt, az EU külügyminiszterét.

Még a britek sem ismerik az EU-külügyminisztert

Cathrine Ashton mielőtt az EU egyik legfőbb reprezentánsává vált, Nagy-Britannia kereskedelmi EU-biztosa volt. Anne Applebaum szerint még a britek sem ismerik túlzottan a 43 éves angol bürokratát. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor méltatta jelenlegi beosztottja – egyben jövendő alelnöke -, Catherine Ashton diplomáciai képességeit, köztük mindenekelőtt a közösségi szellemiséget.

Applebaum publicisztikája szerint Obama most már rendelkezik a telefonszámmal, amin elérheti Európát, a vonal másik végén lévő hang azonban kevés befolyással fog rendelkezni és egy közös, stabil európai külpolitika megteremtésének is vajmi kevés az esélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik