Nagyvilág

Merkel számára véget értek a szép idők

Merkel az „álomeredménnyel" lehetőséget kap arra, hogy kibontakoztassa legjobb képességeit, ugyanakkor a kancellár számára véget értek a szép idők, személyes népszerűsége ugyanis nem sugárzik ki pártjára - írják brit és német lapok a konzervatívok győzelmének másnapján.

Merkel hatalomban maradásával pragmatikus politizálásra számíthatunk.
2005-ben a kancellár radikális gazdasági reformokról beszélt, most itt
a lehetőség, hogy elképzeléseit megvalósítsa – írja a BBC. Merkel koalíciós
partnerei az adócsökkentés és a kisebb állam hívei, a nagyvonalú
gazdasági ösztönzőcsomagokat ugyanakkor elutasítják. Ha az FDP csupán
néhány elképzelése megvalósul, az minden bizonnyal tovább mélyíti az
ország politikai megosztottságát – írja a BBC elemzője, Gavin Hewitt.

Merkel az “álomeredménnyel” lehetőséget kap arra, hogy kibontakoztassa legjobb képességeit – kommentárta a német konzervatívok választási győzelmét a BBC elemzője. A CDU és a liberális FDP által közösen elért 48 százalé elég lesz arra, hogy stabil többségi koalíciót hozzanak létre Németországban, Európa vezető gazdasági hatalmában – írja a lap.

Az FDP mentette meg Merkelt

A koalíciós tárgyalások éppen a liberálisoknak a mostani szavazást eldöntő erejéből fakadóan nem ígérkeznek könnyűnek. Az államháztartás súlyos eladósodása miatt az adócsökkentések végrehajtása is akadályokba ütközhet. Merkel személyében a választók a kaszinókapitalizmus helyett a hatékony krízismenedzsmentet választották – véli a szakértő.

A konzervatív Die Welt szerint Angela Merkel kancellár népszerűsége egyáltalán nem sugárzott ki pártjára, a CDU arculatából és politikai súlyából egyaránt vesztett. Nem csak a szociáldemokraták, de a konzervatívok is nagy léptekkel haladnak afelé, hogy megszűnjenek országos néppárt lenni – írta a lap.

Vége a szép időknek

A liberális Süddeutsche Zeitung ugyancsak annak a nézetnek adott hangot, hogy Merkel számára véget értek a szép idők. Az újság szerint a CDU az elmúlt négy évben mindenekelőtt a szociáldemokraták gyengeségéből profitált. A CDU egyre inkább elhasználódik, a CSU Bajorországban ugyanúgy. A Die Welthez hasonlóan a Süddeutsche Zeitung is úgy értékelte, hogy a konzervatív néppárt kezdi elveszíteni valódi néppárti jellegét. A politikai közép területére pedig új, kisebb pártok nyomulhatnak be.

A baloldali Frankfurter Rundschau a szociáldemokraták minden korábbinál rosszabb szereplésével kapcsolatban megállapította: a 80-as években az SPD-től a Zöldek hódítottak el jelentős számú szavazót, az elmúlt években pedig a Baloldal pártja. Az újság szerint a párt végérvényesen búcsút mondhat néppárti státusának, ha nem változtat eddigi politikáján. Számára az egyetlen esélyt most az ellenzéki szerep jelenti, baloldali szavazóit csakis egy taktikai, illetve tartalmi offenzívával nyerheti vissza.

A politikai pártok hétfőn délelőtt hozzákezdtek a választási eredmények értékeléséhez, és máris napvilágot láttak az első személyi kombinációk. Szinte bizonyos, hogy a “királycsináló”, Guido Westerwelle FDP-elnök alkancellár és külügyminiszter lesz, az eddigi nagykoalíció külügyminisztere, a szociáldemokrata párt kancellárjelöltje, Frank-Walter Steinmeier pedig pártja – immár ellenzéki – frakciójának vezetését veszi át. Az SPD-n belül máris megszólaltak az elégedetlenkedők, köztük Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester, aki azt hangoztatta: a Baloldallal való országos szövetség a 2013-as választásokon már semmiképp nem lehet tabu.

Rossz hír a törököknek

Nehéz idők várnak Törökország EU-csatlakozási ambícióira a német parlamenti választások nyomán – jósolják a hétfői török lapok. “Németországban a törökellenes tábor aratott győzelmet” – írta a Milliyet. Az újság szerint várható, hogy a keresztény-liberális kormány megalakulása után erősödni fognak a Törökország uniós csatlakozását ellenző hangok. A Zaman szerint a német választások eredménye kockázatot jelent Törökország számára, a berlini kormányváltás negatív következményekkel fog járni Ankara EU-belépési tervére nézve.

A CNN Türk televízió internetes honlapján úgy vélekedett, hogy a szociáldemokratáknak a kormányból való kiszorulásával Törökország szempontjából “a legrosszabb forgatókönyv” vált valóra. Török médiumok kommentátorai egybehangzóan úgy vélik, a német kancellár és a francia elnök ezentúl még hangosabban terjeszthetik a Törökország majdani EU-felvételét bíráló nézeteiket. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy a múltban nyomatékosan óva intett egy “határok nélküli Európától”, rámutatva: nem sok értelme van annak, ha az Európai Unió egyre több tagállamot számlál, viszont ezáltal romlik a cselekvőképessége.

Hivatalos végeredmény

A hétfő hajnalban bejelentett végeredmény szerint az országos parlamenti választások nyomán Németország legerősebb politikai ereje továbbra is a konzervatív CDU/CSU, amely a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg. Ez a második legrosszabb eredmény a konzervatív uniópártok történetében.

A CDU/CSU 2005-ben 35,2 százalékot szerzett. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a voksok 23 százalékát kapta (2005-ös eredménye 34,2). Az SPD még soha nem szerepelt olyan rosszul országos választásokon, mint most. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 14,6 százalékához jutott (2005: 9,8), ami az eddigi legjobb szereplést jelenti a liberálisok történetében. A Baloldal pártja 11,9 százalékon végzett (2005: 8,7), a környezetvédő Zöldek pedig a szavazatok 10,7 százalékát szerezték meg (2005: 8,1). Az FDP-hez hasonlóan ez a két párt is eddigi legjobb eredményét érte el.

A Bundestagban a CDU/CSU 239 képviselői helyhez jutott (2005: 226). Az SPD mandátumainak száma 146-ra csökkent (2005: 222). A liberális FDP 93 mandátumot szerzett (2005: 61), a Baloldal 76 (2005: 54), a Zöldek pártja pedig 68 (2005: 51) képviselői helyhez jutott. A CDU/CSU és az FDP ily módon kényelmes többségre tett szert a parlament alsóházában. A választási részvétel minden korábbi Bundestag-választásnál alacsonyabb, mindössze 70,8 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik