Nagyvilág

Merkel számára véget értek a szép idők

admin
admin

2009. 09. 28. 11:44

Merkel az „álomeredménnyel" lehetőséget kap arra, hogy kibontakoztassa legjobb képességeit, ugyanakkor a kancellár számára véget értek a szép idők, személyes népszerűsége ugyanis nem sugárzik ki pártjára - írják brit és német lapok a konzervatívok győzelmének másnapján.

Merkel hatalomban maradásával pragmatikus politizálásra számíthatunk.
2005-ben a kancellár radikális gazdasági reformokról beszélt, most itt
a lehetőség, hogy elképzeléseit megvalósítsa – írja a BBC. Merkel koalíciós
partnerei az adócsökkentés és a kisebb állam hívei, a nagyvonalú
gazdasági ösztönzőcsomagokat ugyanakkor elutasítják. Ha az FDP csupán
néhány elképzelése megvalósul, az minden bizonnyal tovább mélyíti az
ország politikai megosztottságát – írja a BBC elemzője, Gavin Hewitt.

Merkel az “álomeredménnyel” lehetőséget kap arra, hogy kibontakoztassa legjobb képességeit – kommentárta a német konzervatívok választási győzelmét a BBC elemzője. A CDU és a liberális FDP által közösen elért 48 százalé elég lesz arra, hogy stabil többségi koalíciót hozzanak létre Németországban, Európa vezető gazdasági hatalmában – írja a lap.

Az FDP mentette meg Merkelt

A koalíciós tárgyalások éppen a liberálisoknak a mostani szavazást eldöntő erejéből fakadóan nem ígérkeznek könnyűnek. Az államháztartás súlyos eladósodása miatt az adócsökkentések végrehajtása is akadályokba ütközhet. Merkel személyében a választók a kaszinókapitalizmus helyett a hatékony krízismenedzsmentet választották – véli a szakértő.

A konzervatív Die Welt szerint Angela Merkel kancellár népszerűsége egyáltalán nem sugárzott ki pártjára, a CDU arculatából és politikai súlyából egyaránt vesztett. Nem csak a szociáldemokraták, de a konzervatívok is nagy léptekkel haladnak afelé, hogy megszűnjenek országos néppárt lenni – írta a lap.

Vége a szép időknek

A liberális Süddeutsche Zeitung ugyancsak annak a nézetnek adott hangot, hogy Merkel számára véget értek a szép idők. Az újság szerint a CDU az elmúlt négy évben mindenekelőtt a szociáldemokraták gyengeségéből profitált. A CDU egyre inkább elhasználódik, a CSU Bajorországban ugyanúgy. A Die Welthez hasonlóan a Süddeutsche Zeitung is úgy értékelte, hogy a konzervatív néppárt kezdi elveszíteni valódi néppárti jellegét. A politikai közép területére pedig új, kisebb pártok nyomulhatnak be.

A baloldali Frankfurter Rundschau a szociáldemokraták minden korábbinál rosszabb szereplésével kapcsolatban megállapította: a 80-as években az SPD-től a Zöldek hódítottak el jelentős számú szavazót, az elmúlt években pedig a Baloldal pártja. Az újság szerint a párt végérvényesen búcsút mondhat néppárti státusának, ha nem változtat eddigi politikáján. Számára az egyetlen esélyt most az ellenzéki szerep jelenti, baloldali szavazóit csakis egy taktikai, illetve tartalmi offenzívával nyerheti vissza.

A politikai pártok hétfőn délelőtt hozzákezdtek a választási eredmények értékeléséhez, és máris napvilágot láttak az első személyi kombinációk. Szinte bizonyos, hogy a “királycsináló”, Guido Westerwelle FDP-elnök alkancellár és külügyminiszter lesz, az eddigi nagykoalíció külügyminisztere, a szociáldemokrata párt kancellárjelöltje, Frank-Walter Steinmeier pedig pártja – immár ellenzéki – frakciójának vezetését veszi át. Az SPD-n belül máris megszólaltak az elégedetlenkedők, köztük Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester, aki azt hangoztatta: a Baloldallal való országos szövetség a 2013-as választásokon már semmiképp nem lehet tabu.

Rossz hír a törököknek

Nehéz idők várnak Törökország EU-csatlakozási ambícióira a német parlamenti választások nyomán – jósolják a hétfői török lapok. “Németországban a törökellenes tábor aratott győzelmet” – írta a Milliyet. Az újság szerint várható, hogy a keresztény-liberális kormány megalakulása után erősödni fognak a Törökország uniós csatlakozását ellenző hangok. A Zaman szerint a német választások eredménye kockázatot jelent Törökország számára, a berlini kormányváltás negatív következményekkel fog járni Ankara EU-belépési tervére nézve.

A CNN Türk televízió internetes honlapján úgy vélekedett, hogy a szociáldemokratáknak a kormányból való kiszorulásával Törökország szempontjából “a legrosszabb forgatókönyv” vált valóra. Török médiumok kommentátorai egybehangzóan úgy vélik, a német kancellár és a francia elnök ezentúl még hangosabban terjeszthetik a Törökország majdani EU-felvételét bíráló nézeteiket. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy a múltban nyomatékosan óva intett egy “határok nélküli Európától”, rámutatva: nem sok értelme van annak, ha az Európai Unió egyre több tagállamot számlál, viszont ezáltal romlik a cselekvőképessége.

Hivatalos végeredmény

A hétfő hajnalban bejelentett végeredmény szerint az országos parlamenti választások nyomán Németország legerősebb politikai ereje továbbra is a konzervatív CDU/CSU, amely a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg. Ez a második legrosszabb eredmény a konzervatív uniópártok történetében.

A CDU/CSU 2005-ben 35,2 százalékot szerzett. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a voksok 23 százalékát kapta (2005-ös eredménye 34,2). Az SPD még soha nem szerepelt olyan rosszul országos választásokon, mint most. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 14,6 százalékához jutott (2005: 9,8), ami az eddigi legjobb szereplést jelenti a liberálisok történetében. A Baloldal pártja 11,9 százalékon végzett (2005: 8,7), a környezetvédő Zöldek pedig a szavazatok 10,7 százalékát szerezték meg (2005: 8,1). Az FDP-hez hasonlóan ez a két párt is eddigi legjobb eredményét érte el.

A Bundestagban a CDU/CSU 239 képviselői helyhez jutott (2005: 226). Az SPD mandátumainak száma 146-ra csökkent (2005: 222). A liberális FDP 93 mandátumot szerzett (2005: 61), a Baloldal 76 (2005: 54), a Zöldek pártja pedig 68 (2005: 51) képviselői helyhez jutott. A CDU/CSU és az FDP ily módon kényelmes többségre tett szert a parlament alsóházában. A választási részvétel minden korábbi Bundestag-választásnál alacsonyabb, mindössze 70,8 százalék volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.