Nagyvilág

Amerika megvédi Európát Irántól

Az amerikai elnök által javasolt új rakétavédelmi program meg fogja védeni Európát és Izraelt Irán fenyegetést jelentő kis és közepes hatótávolságú rakétáival szemben - írta a pénteki The New York Times.

A liberális napilap szerint Lengyelország és Csehország soha nem aggódott az iráni fenyegetés miatt, valójában Oroszországtól félnek. S emiatt arra törekedtek, hogy szorosabbra vonják a biztonsági együttműködést Washingtonnal és az amerikai katonai erővel, amely az elfogó rakétákat és a radarrendszert kísérte volna.

Az újság szerint Obamának feltétlenül Moszkva értésére kell adnia, hogy a döntést nem azért hozták meg, mert Oroszország agresszív módon ellenezte a Bush-féle rakétapajzs tervét.

A The Washington Post azt jegyezte meg szerkesztőségi cikkében, hogy Robert Gates szinte regényeket beszél arról, hogy nem orosz nyomásra, nem orosz szempontok alapján döntöttek a közép-európai rakétatervek elvetéséről, ez azonban a világ többi része, így Oroszország számára nem hihető.

Obama akarva-akaratlanul engedékeny lépést tett Moszkva irányában, amely azonban semmit hasonlót nem tett Washington felé. Bármi legyen is az Obama-kormány szándéka, Közép-Európa közvéleményének és értelmiségének többsége úgy érzi, a NATO, és különösen az Egyesült Államok cserbenhagyta a térséget, miközben Moszkva egyre harciasabb magatartást tanúsít.

A közép-európai rakétapajzs tervének feladása Obama évfordulós ajándéka Oroszországnak – írta a konzervatív The Washington Times, emlékeztetve arra, hogy a bejelentés azon a napon történt, amikor 70 évvel ezelőtt a szovjetek megszállták Lengyelországot. Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadói azt állíthatják, hogy nem vették észre a dátumot, Kelet-Európában azonban mindenki észrevette.

A bejelentés időzítése megbocsáthatatlan hiba volt egy olyan kormány részéről, amelynek a kulturális érzékenységről hangoztatott szólamai szemforgatásnak tűnnek. Obama döntése azt az üzenetet hordozza, hogy Washington a globális biztonsági következményekre tekintet nélkül is Moszkva kedvében akar járni.

A USA Today is azt emelte ki, hogy Obama szerencsésebb dátumot is kiválaszthatott volna döntése bejelentésére. A lap szerint idővel – az iráni szankciók körüli alkudozás során és egyéb ügyekben – fog eldőlni, hogy az Obama-kormány váltása ügyes húzás volt-e vagy az Oroszország előtti kapituláció.
A szintén konzervatív The Wall Street Journal úgy fogalmazott, mostanság jobb Amerika ellenségének, mint barátjának lenni.

Obama elnök – aki azt ígérte, hogy barátokat szerez ott, ahol a Bush-kormány idején ellenségei voltak – keményen dolgozik azon, hogy ellenségeket szerezzen ott, ahol barátai voltak.
Az újság rámutatott: Lengyelország és Csehország komoly politikai kockázatot vállalt – Oroszországot is magára haragítva -, amikor beleegyezett az amerikai rakétapajzs telepítésébe. Ezek után a közeljövőben ne várja senki, hogy a lengyel vagy a cseh kormány Amerikát fogja követni.

világnapló blog

A témával Molnár Gusztáv is foglalkozik a Világnapló blogban!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik