Nagyvilág

Újabb grúz-orosz háború jön?

A grúz-orosz háború után majdnem egy évvel Oroszország újra megpróbál Grúzia rovására terjeszkedni, áll a grúz külügyminisztérium közleményében. A határsértést követően a grúz vezetés a határmenti helyzet elmérgesedésétől tart.

Augusztus 2-án éjjel „orosz megszállók” átszivárogtak Dél-Oszétiából a Grúzia területén fekvő Kveshi faluba, és 500 méterre a határtól kis fémoszlopokat állítottak fel, határjelző pontokként, mondták helyi lakosok – írja a Geotimes nevű grúz hírportál.

A grúz külügyminisztérium közleményében az orosz megszállás kiterjesztésének nevezi az esetet. Pár nappal az incidens előtt, augusztus 1-jén Eduard Kokojti, a szakadár Dél-Oszétia elnöke bejelentette, hogy Csinkvali, Dél-Oszétia fővárosa területi igényekkel fog fellépni a mostani határvonal kiterjesztésének érdekében. Hozzátette, hogy Dél-Oszétia eltökélt célja egyesíteni az oszét kisebbséget, legyenek tagjai akár Dél-Oszétia, akár Oroszország lakói. Azt sem zárta ki, hogy esetleg egyesülnének az Orosz Föderációval is.

A grúz külügyminisztériumi közlemény az orosz megszállók szócsövének nevezi az elszakadni vágyó területek vezetőit. „Különösen veszélyesek az ilyen és ehhez hasonló kijelentések a Grúzia elleni orosz agresszió évfordulójának közeledtével” – írja a közlemény.

Mihail Szaakasvili grúz elnök szerint a világon senki nem akar még egy háborút Európában, Oroszország részvételével. Tbiliszinek pedig nem célja katonai erővel visszaállítani a grúz területek integritását. Grúzia elnöke ismételten a szovjet imperializmus folytatásához hasonlította az orosz külpolitikát.

2008. augusztus 8-án, a pekingi nyári olimpia első napján Grúzia offenzívába kezdett a déloszét szakadár területeken, az ottani szeparatisták akcióira hivatkozva. Az ötnapos háborúban Grúzia súlyos vereséget szenvedett, maradék erőit a grúz hadsereg a főváros, Tbiliszi védelmére vonta össze. Augusztus 13-án Medvegyev elnök visszahívta a grúz főváros felé nyomuló orosz erőket, és az orosz hadsereg megkezdte a kivonulást Grúzia területéről. Az elszakadni kívánó Dél-Oszétiában azonban orosz erők ellenőrzik a határokat és a déloszét vezetőkkel történt megegyezés alapján 3700 orosz katona állomásozik az egyedül Oroszország és Nicaragua által elismert állam területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik