Nagyvilág

Munkára szólít Raúl Castro

Raúl Castro kubai államfő vasárnap, a Forradalom napján felszólította honfitársait, hogy dolgozzanak többet, és törődjenek kevesebbet az országot 47 éve sújtó amerikai embargóval. Az államfő újabb megszorításokat harangozott be.

Raúl Castro Kuba nemzeti ünnepén, a Moncada laktanya ostromának 56. évfordulóján a Havannától 750 kilométerre keletre fekvő Holguín városban tartott ünnepi beszédet, amelynek fő témája a súlyos gazdasági válság volt.

Tízezrek gyűltek össze a Forradalom terén, ugyanott, ahol Fidel Castro, a kubai forradalom vezetője három évvel ezelőtt utoljára mutatkozott a nagy nyilvánosság előtt. Raúl beszédében hangsúlyozta, hogy nem a megszokott jelszavakat – “haza vagy halál”, “le az imperializmussal”, “blokád sújt bennünket” – kell kiabálni, hanem meg kell művelni a földeket, termelni kell.

Emlékeztetve arra, hogy megkezdték a parlagon heverő földek szétosztását a kistermelők között, ismét rámutatott a mezőgazdasági termelés növelésének stratégiai jelentőségére, hogy csökkenteni tudják az importot és a devizakiadásokat.

Élelmiszerszükségletének 84 százalékát fedezi importból a karibi szigetország, és ebben elsőszámú kereskedelmi partnere éppen az Egyesült Államok. A tavalyi hurrikánok pusztításai miatt egymilliárd dollárral többet, összesen 2,8 milliárd dollárt kellett élelmiszerek importjára fordítania a devizában szűkölködő országnak. Raúl bejelentette, hogy a kormánynak kedden újabb megszorító intézkedéseket kell hozni a világgazdasági válságnak a kubai gazdaságot sújtó hatásai miatt.

Fidel és Raúl Castro mintegy száz bajtársával 1953. július 26-án megostromolta Santiago de Cuba városban a Moncada laktanyát. Bár a támadás véres kudarcba fulladt, az ostromról úgy tartják, hogy elvetette a kubai szocialista forradalom magját. Hat évvel később Castróék bevonultak Havannába, és megdöntötték az amerikai támogatást élvező Fulgencio Batista diktatúráját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik