Nagyvilág

A „hazug” szlovák elittel került szembe Magyarország

Az européer Magyarország került szembe az intellektuális szintjét illetően nem épp tiszteletet érdemlő szlovák elittel – értékelte a 2008-as évet Csáky Pál, az MKP elnöke a pozsonyi Új Szó napilapnak. Gazdaságilag jó év volt, a politikából azonban csak a problémák maradnak meg – vélte.

2008 gazdaságilag viszonylag jó év volt, bár az év végén begyűrűző válság bizonyára ezt a képet módosítja majd némiképp. Politikai szempontból viszont valószínűleg inkább a problémák maradnak meg: „Kellemetlen tapasztalatunk a hatalmi arrogancia látványa, az év végén a korrupciós ügyek sorozata” – nyilatkozta.

Csodálkozni kell azon, hogy ennyi negatívum láttán a kormánykoalíció népszerűsége mégis magas. „Éretlen ez a társadalom, ez látható több megnyilvánulásból is – többek közt például a magyar kérdéssel kapcsolatos manipulálhatóság és gyakran tapasztalható rosszakarat is ebbe a kérdéskörbe tartozik” – mondta.

Tévesnek tartotta azt a véleményt, hogy a magyar-szlovák viszony megromlásáért mindkét fél hibáztatható. „Én úgy gondolom, csak az informálatlan vagy a rosszakaratú emberek állítanak ilyet. Ez persze nem azt jelenti, hogy magyar részről nem történtek hibák. Ám ezek sokkal kisebb súlyúak és sokkal könnyebben orvosolhatóak, mint a szlovák oldalon meglévő deformációk” – jelentette ki az MKP-t 2007 tavasza óta vezető politikus.

Csáky Pál számára elfogadhatatlan az a gondolat, miszerint itt két, egyforma hibával küzdő ország közti feszültségről van szó. „A három közjogi méltóság találkozója megmutatta, hogy ez nem így van: a két ország között jelentős fejlődésbeli fáziskülönbség van. Egy européer, a valós problémákra reális megoldási lehetőségeket kereső Magyarország került szembe egy, a nyolcvanas évek posztkommunista hazudozásait és manipulációit felelevenítő, intellektuális szintjét illetően nem épp tiszteletet érdemlő szlovák elittel” – mondta.

Az is csúsztatás a probléma láttatásában, mintha a magyar politikai elit szándékosan járult volna hozzá a helyzet romlásához. „Ez messze nincs így, Magyarországnak meg kell köszönnünk, hogy miattunk felvállalja ezeket a konfliktusokat, amelyek nemkívánatos terhet jelentenek számunkra is” – szögezte le a politikus. Az MKP elnöke ugyanakkor elítélte a Szlovákia számára visszatetszést keltő magyarországi megnyilvánulásokat is. Mint mondta: „A zászlóégetés, a Slota szintjére való lesüllyedés biztosan nem a kibontakozás útja. Magyarországi politikus barátainknak is el kell gondolkodniuk azon, hogyan tudják az ország imázsát a 15-20 évvel ezelőtti szintre emelni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik