Nagyvilág

Áfacsökkentés vagy áfaemelés a megoldás?

Bizonytalanok a kormányok a válság kezelésével kapcsolatban: a briteknél például az áfa emelésének és csökkentésének ötlete is fölmerült rövid időn belül. Az unió 200 milliárd eurós gazdasági élénkítő csomagjának bejelentése után az EU vezetői máris szkeptikusan nyilatkoznak a várható hatásokról, ami akadályt gördíthet a tervezet decemberi elfogadása elé.

A brit konzervatívok, akik ellenezték az unió fiskális ösztönző programját, csütörtökön azzal vádolták meg Gordon Brownt, hogy titokban az áfa 20 százalékra való megemelését fontolgatja annak érdekében, hogy csökkenteni tudja a kormányzati kiadásokat. Korábban a brit kormány ideiglenes áfacsökkentést jelentett be, melynek alapján a korábbi 17,5 százalékról 15 százalékra csökkentené az áfát.

Nem hisznek a csomagban

A tény, hogy az áfaemelés lehetősége felmerült, jól mutatja, hogy a brit kormányzat mennyire szkeptikus az uniós kölcsöncsomag hatásaival és mértékével kapcsolatban – írja a The Guardian című brit napilap.

Brown szóvivője hivatalosan tagadta, hogy áfaemelésre készülnének, mint fogalmazott, egy ilyen lépés “rendkívül regresszíven hatna a gazdaságra”, ugyanakkor elismerte, hogy a kormány több javaslatot is mérlegel a válság enyhítésére.

A tervezet szerint a recesszió visszafogásához a 27 tagállam mintegy 170 milliárd euróval járul majd hozzá, a fennmaradó 30 milliárd eurót pedig az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank biztosítja majd – írja a Financial Times. A vártnál nagyobb élénkítő csomag az uniós GDP 1,5 százalékának felel meg.

Kétséges a siker

Az uniós mentőcsomag bejelentése után rögtön felmerült a kérdés, hogy a tagállamok képesek lesznek-e egységes fellépésre, vagy a tagállami kormányok eltérő reakcióin megbicsaklik a Bizottság által előirányzott tervezet.

Megvan az esély rá, hogy Angela Merkel német kancellár és más konzervatív vezetők, köztük Silvio Berlusconi kormányfő lehűtik a kedélyeket, és nem lesznek hajlandóak megtenni a szükséges nemzeti beruházásokat – nyilatkozta a Financial Timesnak Poul Nyrup Rasmussen, volt dán miniszterelnök, aki az Európai Parlament Szocialista frakcióját vezeti.

A Capital Economics elemzői szerint pedig ha végül elfogadják is az élénkítő csomagot, az nem lesz elegendő ahhoz, hogy Európa gazdasága kilábaljon a válságból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik