Nagyvilág

Észak-Korea beengedi az amerikaiakat

Az elszigeteltségéről híres Észak-Korea megengedte, hogy az amerikaiak nukleáris üzemeikben vizsgálódjanak, cserében Phenjan lekerült a terrorizmust támogatók listájáról. A történelmi lépés ellenére a felek továbbra is bizalmatlanok, Japán és Dél-Korea pedig nem fogadta kitörő lelkesedéssel a közeledést.

Észak-Korea üdvözölte az Egyesült Államok bejelentését, amelynek értelmében Washington leveszi a korábban lator államként számon tartott rezsimet a terrorizmust támogató országok listájáról. Phenjan így ismét nekilát a Jongbjon atomerőmű leszerelésének, valamint engedélyezi külföldi ellenőrök visszatérését nukleáris létesítményeibe – adta hírül a Koreai Központi Hírügynökség magas diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Beengedik az amerikai ellenőröket

George W. Bush amerikai elnök júniusban vette fontolóra, hogy leveszi Észak-Koreát a listáról, amennyiben Phenjan felhagy atomprogramjával. Az új egyezmény értelmében az amerikai ellenőrök nemcsak a bevallott nukleáris üzemekben vizsgálódhatnak, hanem „közös megegyezés alapján” ott is végezhetnek kutatásokat, ahol az Egyesült Államok nukleáris tevékenységet sejt.

Az Észak-Koreának tett engedmények kritikáira felelve a Bush adminisztráció tisztségviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy számos, korábban hozott szankció továbbra is fennmarad a kommunista állammal szemben – közölte a New York Times. Dél-Korea megnyugvással vette tudomásul Phenjan bejelentését, ám a kormányzó párt néhány képviselője elégedetlenségének adott hangot. Szerintük ugyanis annak ellenére vették le az országot a listáról, hogy Phenjan nem kért még bocsánatot az 1987-ben a dél-koreai légitársaság egyik járata ellen elkövetett merényletért.

Nem mindenki örül

Japán illetékesek azt vetették Bush elnök szemére, hogy csak fél órával a döntés előtt értesítette s állította kész tények elé Aszo Taro miniszterelnököt a bejelentéssel kapcsolatban. Nagy felzúdulást váltott ki az amerikai lépés a hetvenes-nyolcvanas években az Észak-Korea által elrabolt japán polgárok hozzátartozói körében is, akik egyenesen „árulásként” értékeltek a bejelentést – írja a Washington Post.

A koreai-japán kapcsolatok még 2004-ben hidegültek el, amikor Phenjan küldte el a túszok földi maradványait Tokiónak, mire a japán kormány a kereskedelmi szankciók felújításának és a segélyszállítmányok befagyasztásának fegyveréhez nyúlt.

Még bizalmatlanok

Észak-Korea tavaly hajlott meg a Japán, Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, és a Dél-Korea alkotta tárgyalócsoport akarata előtt, s ígérte meg, hogy felhagy atomprogramjával, cserébe viszont ismét útjára indulhatnak a segélyszállítmányok. Idén azonban többszöri felszólítás ellenére sem vette le Washington Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról, ezért Phenjan lépéseket tett a korábban működésképtelenné tett Jongbjon atomerőmű helyreállítására, valamint újabb kísérleti atomrobbantásokkal fenyegetőzött.

A mostani lépés ellenére a bizalmatlanság jele továbbra is fennmaradt a felek között: amerikai tisztviselők szerint Phenjan újra a „feketelistán” találhatja magát, ha hátráltatja az amerikai és ENSZ-ellenőrök munkáját – tájékoztatott a The Independent. A Sejong Institute dél-koreai agytröszt egyik szakértője szerint az amerikai lépés felbátoríthatja Phenjant, hogy további engedményeket csikarjon ki a nemzetközi közösségből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik