Nagyvilág

Obama ismét vezet

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint visszaszerezte a vezetést Barack Obama, a demokrata párt elnökjelöltje republikánus riválisától, John McCaintől.

A The New York Times (NYT) című újság és a CBS News hírtelevízió felmérésének csütörtökön közölt eredménye szerint Obama 48-43 százalékos arányban vezet republikánus ellenfelével szemben. A Quinnipiac egyetem felmérésében az illinois-i szenátor 4 százalékponttal (49 százalék 45 százalék ellenében) vezeti a versenyt. A Gallupnál is Obama előnyét mutatták ki, a választók 48 százaléka támogatja, míg McCaint 44 százalék. Az egyik kulcsfontosságú államban, Indianában is vezet Obama: az Indianapolis Star című újságban ismertetett közvélemény-kutatási adatok szerint 47 százalékos támogatottságot élvez, míg McCain 44 százalékosat.

Obama hívei széleskörű kampányt indítottak, hogy rábírjanak embereket a választási listákra való feliratkozásra a választás szempontjából kulcstényezőnek tekintett államokban. Például Indiana államban az év eleje óta már több félmillió új választó regisztráltatta magát, míg Nevadában 400 ezerrel gyarapodott a szavazni szándékozók száma 2004-hez képest.

A NYT/CBS News felmérése azt is kimutatta, hogy Sarah Palin alelnökjelöltsége csak a republikánus párt szavazóbázisát lelkesítette fel. A megkérdezetteknek mindössze 17 százaléka gondolja úgy, hogy felkészültsége alapján Palin alkalmas alelnöknek. Ugyanakkor 75 százalék szerint McCain pusztán választási megfontolásokból döntött Palin mellett, azt reméli, hogy segíthet neki megnyerni a novemberi elnökválasztást.

McCain ráadásul teret vesztett a fehér nők körében. A pártok elnökjelölő konvenciói előtt a fehér nők 44 százaléka támogatta McCaint, míg ellenfelét 37 százalék. Mostanra viszont Obama már 2 százalékponttal (47 százalék 45 százalék ellenében) előzi meg republikánus vetélytársát a fehér nők körében is. A teljes női szavazóbázisban kényelmes, 54 százalékos többséget élvez Obama McCain 38 százalékával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik