Külföld

Könnyítik a Szerbiában és Ukrajnában élő magyarok beutazását

admin
admin

2008. 07. 18. 14:25

Könnyebb lesz a Szerbiában és Ukrajnában élő magyarok beutazása az anyaországba augusztus 1-jétől - jelentette be Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.

Augusztustól a határon túli magyar szervezetek arra jogosult vezetői igazolhatják a Magyarországra utazás anyagi feltételeinek meglétét, ezt a magyar hatóságok elfogadják a vízumadásnál – mondta az államtitkár.

Hozzátette: a magyarigazolvány megléte szintén megkönnyíti a vízumkötelezett Ukrajnában és Szerbiában élő magyarok beutazását az anyaországba. Magyarország schengeni csatlakozásával szigorodtak a magyarországi beutazás feltételei, nehezebbé vált a Szerbiában és Ukrajnában élő magyarok vízumhoz jutása.

A határon túli magyarok és az anyaország kapcsolattartásának segítésére a vízumeljárásban eddig is maximálisan alkalmazták az Európai Unió és a két szomszédos ország közötti vízumkönnyítési egyezmény adta lehetőségeket – mondta el az államtitkár, hozzátéve, hogy Ukrajnával a közösségi joggal összhangban álló kishatárforgalmi egyezményt kötöttek, illetve 2007 végén bevezették a nemzeti vízumot. Akinek nemzeti vízuma van, a teljes schengeni térségben hat hónapon belül maximum 90 napig tartózkodhat.

A vízumeljárás során a magyarigazolvánnyal, vagy magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők ezen dokumentumait a konzulátusok el fogják fogadni a beutazási célt tanúsító igazolásként. A határon túli legitim és bejegyzett magyar szervezetek által kiadott, a magyarországi tartózkodás anyagi fedezetét igazoló dokumentumok egy évig lesznek érvényesek, de nem jelentenek automatikus jogosultságot a vízumra, azt továbbra is egyedi elbírálással adják ki – mondta el Horváthné Fekszi Márta.

Az államtitkár hangsúlyozta: a tervezett könnyítések nincsenek ellentétben Magyarország schengeni kötelezettségeivel, viszont lehetővé teszik, hogy a határon túli, vízumkötelezett magyarok egyszerűbben utazhassanak be az anyaországba. A pontos tartalmi és technikai feltételekről a konzuli szolgálat vezetője a közeli napokban folytat megbeszélést Szabadkán és Ungváron az érintett magyar szervezetek vezetőivel – közölte a Külügyminisztérium államtitkára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.