Nagyvilág

A G8-ak szankciókat kérnek Zimbabwe ellen

Megállapodtak a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország vezetői Japánban tartott csúcstalálkozójukon abban, hogy ENSZ-szankciókat kérnek Zimbabwe ellen, amelynek elnöke, Robert Mugabe erőszakhullámmal kísért választásokon nyert újabb mandátumot - jelentette be kedden az olasz miniszterelnök.

Silvio Berlusconi a tárgyalások szünetében számolt be újságíróknak a megegyezésről.

A japán vendéglátók szerint a nyolcak később hivatalos közleményt is kiadnak a zimbabwei politikai válságról. A nyolcak bejelentették, hogy öt év alatt 60 milliárd dollárral támogatják a fertőző betegségek afrikai terjedése elleni küzdelmet.

Berlusconi megjegyezte, hogy mivel ezt Oroszország sem ellenezte, ő maga fontosnak tartotta, hogy az egyhangú döntés érdekében csatlakozzon a többséghez.

Az olasz miniszterelnök hétfőn még amellett foglalt állást, hogy büntető intézkedések elrendelése helyett inkább Mugabe és a zimbabwei ellenzék kompromisszumos megegyezésére lenne szükség a válság rendezése érdekében.

Gordon Brown brit miniszterelnök a csúcson úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha az ENSZ a szankciók elrendelése mellett zimbabwei különmegbízottat is kinevezne. A japán vendéglátók szerint a nyolcak később hivatalos közleményt is kiadnak a zimbabwei politikai válságról.

Az országát 28 éve vezető Robert Mugabe egyedüli jelöltként indult a zimbabwei elnökválasztás június 27-i, második fordulójában, miután ellenzéki vetélytársa, Morgan Tsvangirai a híveivel szembeni – szerinte a kormányzat által szított – erőszakhullámra hivatkozva visszalépett a versengéstől.
A nyolcak a csúcstalálkozón közleményben bejelentették, hogy öt év alatt 60 milliárd dollárral támogatják a fertőző betegségek afrikai terjedése elleni küzdelmet, és megerősítették azt a vállalásukat, hogy 2010-ig megkétszerezik a fekete kontinensnek nyújtott segélyeiket.

Az országcsoport tagjai a németországi Heiligendammban tartott előző csúcstalálkozójukon kötelezték el magukat a malária és az AIDS terjedése elleni küzdelem anyagi támogatása mellett, ám akkor nem döntöttek arról, mennyi idő alatt utalják át a 60 milliárdos összeget.

A csúcs résztvevői a mostani találkozón megerősítették azt a skóciai Gleneagles-ben 2005-ben elfogadott vállalásukat, hogy évente 25 milliárd dollárral növelik az Afrikának nyújtott közvetlen fejlesztési segélyüket, ami e juttatások megkétszerezését jelenti a 2004-es szinthez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik