Nagyvilág

Markó számít a Fidesz önkritikájára

Választ kell találni arra a kérdésre, vajon miért nagyobb az RMDSZ-szel szembeni elégedetlenség a Székelyföldön, mint másutt – mondta Markó Béla. Az RMDSZ elnöke szerint a Fidesz bocsánatot kérhetne pártjától.

Azáltal, hogy az RMDSZ megtartotta eddigi erejét az önkormányzatokban, tulajdonképpen megerősödött – mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke Marosváserhelyen, szövetségi képviselők előtt.

A pártelnök felhívta a figyelmet az önkritika fontosságára: szerinte választ kell találni arra a kérdésre is, vajon miért nagyobb az RMDSZ-szel szembeni elégedetlenség a Székelyföldön, mint másutt. Úgy vélte, a szövetség nem mondta ki elég világosan: az autonómiáért nemcsak harcolni kell, hanem azt építeni is lehet nap mint nap.

Markó Béla úgy vélte, a helyhatósági választásoknak vannak magyarországi pártokat illető tanulságai is. “Én nem mondom, hogy ezt a választást nem az MPP, hanem a Fidesz veszítette el, mert a helyzet ennél bonyolultabb, de azért némi önbírálatot szerettünk volna hallani Magyarország felől is, hiszen a hangos kampány után a két forduló között egyszerre akkora csend lett, hogy majdnem belesüketültünk” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik