Nagyvilág

Fogadnának rakétaellenőröket a lengyelek

Lengyelország kész hozzájárulni ahhoz, hogy Oroszország rendszeresen ellenőröket küldjön az amerikai rakétapajzs közép-európai kiterjesztésének részeként lengyel területre telepíteni tervezett elfogó rakéták silóihoz - jelentette ki csütörtökön a lengyel külügyminiszter.

Radoslaw Sikorski a Gazeta című orosz lapban közölt nyilatkozatában mindazonáltal magától értetődőnek nevezte, hogy Varsó ellenzi az orosz megfigyelők állandó jelenlétét a rakétabázisokon.

Az amerikai rakétavédelmi rendszer kiterjesztését célzó tervek értelmében Lengyelországba tíz elfogó rakétát, Csehországba pedig radarállomást telepítenének 2011-2013 tájékán. Az Egyesült Államok „lator államok” – például Irán – esetleges rakétatámadásainak kivédésére hivatkozva szeretné bővíteni rakétapajzsát.

Moszkva viszont úgy látja, hogy ez veszélyeztetné Oroszország biztonságát, ezért vehemensen ellenzi a rakétapajzs bővítésére vonatkozó terveket.

Az Egyesült Államok tavaly májusban kezdett tárgyalni a két közép-európai országgal, s Csehországgal elvben már megállapodott a radarállomás telepítéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik