Külföld

Fogadnának rakétaellenőröket a lengyelek

admin
admin

2008. 06. 05. 10:35

Lengyelország kész hozzájárulni ahhoz, hogy Oroszország rendszeresen ellenőröket küldjön az amerikai rakétapajzs közép-európai kiterjesztésének részeként lengyel területre telepíteni tervezett elfogó rakéták silóihoz - jelentette ki csütörtökön a lengyel külügyminiszter.

Radoslaw Sikorski a Gazeta című orosz lapban közölt nyilatkozatában mindazonáltal magától értetődőnek nevezte, hogy Varsó ellenzi az orosz megfigyelők állandó jelenlétét a rakétabázisokon.

Az amerikai rakétavédelmi rendszer kiterjesztését célzó tervek értelmében Lengyelországba tíz elfogó rakétát, Csehországba pedig radarállomást telepítenének 2011-2013 tájékán. Az Egyesült Államok „lator államok” – például Irán – esetleges rakétatámadásainak kivédésére hivatkozva szeretné bővíteni rakétapajzsát.

Moszkva viszont úgy látja, hogy ez veszélyeztetné Oroszország biztonságát, ezért vehemensen ellenzi a rakétapajzs bővítésére vonatkozó terveket.

Az Egyesült Államok tavaly májusban kezdett tárgyalni a két közép-európai országgal, s Csehországgal elvben már megállapodott a radarállomás telepítéséről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.