Nagyvilág

Nem engedik az oroszokat a cseh radarállomásra

Nem lesznek állandó orosz megfigyelők az amerikai radarállomáson Csehországban. Minden ellenőrzést külön kérvényezniük kell.

“Az ellenőrzések kérdését a keretszerződés rendezi. Azzal, hogy a bázison az amerikaiakon és a cseheken kívül még másvalaki is állandóan jelen lenne, a szerződés egyáltalán nem számol” – jelentette ki Martin Barták védelmiminiszter-helyettes.

Kifejtette: az oroszoknak minden ellenőrzést kérvényezniük kell majd, és ellenőreik csak azután léphetnek a radarállomás területére, hogy arra a csehektől engedélyt kaptak.

Arról, hogy ezek az ellenőrzések egyoldalúak lesznek-e, vagy pedig a kölcsönösségen fognak alapulni – tehát, hogy a csehek is ellenőrizetnék a hasonló orosz bázisokat – egyelőre nincs döntés, fejtette ki a miniszter-helyettes.

A csehek tárgyalnak az oroszokkal

“Ezt a kérdést a cseh-orosz tárgyalásokon fogjuk rendezni, s része lehet az esetleges cseh-orosz megállapodásnak” – tájékoztatta az újságírókat Zuzana Opletalová külügyminisztériumi szóvivő.

Mirek Topolánek cseh kormányfő a közelmúltban egy ellenzéki képviselő parlamenti interpellációjára válaszolva azt mondta, hogy Csehország a radarról Oroszországgal folytatandó tárgyalásokon a kölcsönösség elvét fogja szorgalmazni. A tervezett cseh-orosz konzultációk dátuma egyelőre nem ismert.

Barták megerősítette, hogy a keretszerződés már elkészült, és annak szövegével mindkét fél egyetértett. Az amerikai katonák csehországi tartózkodásáról szóló megállapodásnak azonban még van egy-két nyitott pontja.

“Azon vagyunk, hogy a vitatott dolgokat május végéig rendezzük, hogy mindkét dokumentumot júniusban aláírhassuk” – szögezte le a miniszter-helyettes.

Rice még nem írta alá

A cseh-amerikai keretszerződést eredetileg május elején Prágában kellett volna aláírnia Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek és a cseh politikusoknak. Rice prágai útját más halaszthatatlan elfoglaltságaira hivatkozva azonban elhalasztották. A cseh fél szerint a vizitre és az aláírásra júniusban, legkésőbb júliusban kerül sor.

Csehország és az Egyesült Államok tavaly májusban kezdett tárgyalásokat a radarállomásról. A legfrissebb felmérések szerint az amerikai radarállomás létrehozását Csehországban az ország lakosságának kétharmada ellenzi. A prágai sajtó azt állítja: ha a szerződésről most szavazna a képviselőház, akkor az bizonyára megbukna. Az ellenzék mellett ugyanis a koalíciós zöldek egy része is ellenzi az amerikai radart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik