Nagyvilág

Berlusconi belecsap a reformokba

Bejelentette győzelmét Silvio Berlusconi, az olasz jobboldali koalíció vezetője, s rögtön "nehéz hónapokat" ígért a lakosság számára. A baloldalt megviselte a vereség, az elnök gratulált a tiszta és szabad választásokhoz.

A közvélemény-kutató intézetek esti előrejelzései szerint a vasárnapi és hétfői olaszországi parlamenti választásokon a Berlusconi vezette eddigi ellenzék jelentős győzelmet szerzett, s megszerezte az abszolút többséget mind a szenátusban, mind a képviselőházban. Érdekesség, hogy a kommunisták például kiestek a parlamentből.

Gratuláltak a győzelemhez

A baloldali tömörülés vezetője, Walter Veltroni hétfő este elismerte vereségét. A régi-új miniszterelnöknek (Silvio Berlusconi már kétszer vezette Olaszországot, legutóbb 2002 és 2006 között, és ő egyébként az egyetelen itáliai kormányfő, akinek az elmúlt ötven évben sikerült kitöltenie a ciklusát) az elnök, Giorgio Napolitano is gratulált.

Mint a Corriere della sera című milánói napilap írja, az államfő gratulált Berlusconinak, hogy szabad és tiszta voksoláson szerezte meg a győzelmet. Két éve ugyanis, amikor a Lovag (Berlusconit egy nyolcvanas években kapott kitüntetése miatt az olasz sajtó gyakran nevezi Cavalierenek – a szerk.) alulmaradt Romano Prodival szemben, hetekig nem fogadta el az eredményt és választási csalást emlegetett.

Berlusconi belecsap a reformokba 1

Berlusconi a Rai Uno tévécsatorna esti műsorában, telefonon nyilatkozva közölte: “igen, győztünk, s ez az, amit az egész választási kampány alatt is folyamatosan ismételgettem.”

Reformokat ígér

Mint hozzátette, öt éven át kormányoz majd (nyilván arra célozva, hogy Romano Prodi eddigi miniszterelnöknek nem sikerült kitöltenie mandátumát). S egyben nehéz hónapokat ígért, amelyek nagy bátorságot igényelnek majd az olaszoktól. Itália ugyanis rendkívül nehéz gazdasági helyzetben van, amelyből Berusconi , kampányígérete szerint, kivezeti az országot.

A francia napilapok keddi vezércikkírói azonban kételkednek abban, hogy a képviselőházban és a szenátusban is abszolút többséget szerzett Silvio Berlusconi jobboldali koalíciója képes lesz megreformálni Olaszországot, de a politikai megújulás lehetőségeként értékelik, hogy ténylegesen kétpólusúvá vált a politikai játéktér.

“Segítség, Berlusconi visszajön!” – olvasható a Libération címlapján. A baloldali újság ironikus vezércikke szerint “az új Berlusconi úgy néz ki, mintha egy rosszul sikerült liftingen (fiatalító kozmetikai kezelés) esett volna át. Hozzátette: elővette a jól bevált receptet, nevezetesen az adócsökkentést. Győzelme elsősorban annak a jele, hogy rosszul mennek a dolgok az országban”.

A Libération következtetése szerint “nehéz elképzelni, hogy Berlusconiból egy megreformált intézményrendszerrel rendelkező új, modern köztársaság létrehozója lehet”.

A Le Figaro szintén úgy véli, hogy Berlusconi megválasztása “az olasz politikai rendszert sújtó bénultság jele”. A jobboldali lap vezércikkírója, Pierre Rousselin ugyanakkor úgy látja, hogy a kényelmes többségű győzelemmel a kormány talán képes lesz arra, hogy a választási ígéreteken túllépve elindítsa az ország számára szükséges reformokat.

A Le Parisien című fővárosi napilap kiemeli, hogy Berlusconi harmadszorra nyert választást, kétpólusúvá vált a politikai játéktér, s a szélsőséges pártok egyszerűen eltűntek az olasz politikai életből. A regionális sajtó negatívan értékelte Berlusconi visszatértét.

A munkások is Berlusconit választották

Dráma a baloldali szivárványban – foglalják össze a Veltroni vezette baloldali szövetség jelenlegi állapotát az olasz lapok. (A Pd logójában egy szivárvány szerepelt, mint az összefogás jelképe).

A baloldalt igencsak megviselte a vereség (baloldali tömörülés Veltroni vezetésével (Pd) 38, míg Berlusconi szövetsége, a Szabadság népe (Pdl) 47,3 százalékot szerzett), mivel sok, eddig baloldalinak számító területen a jobboldal győzött. Sőt, a radikálisan jobboldali Umberto Bossi, a Berlusconit támogató Északi Liga vezetője úgy fogalmazott, a munkások most a Ligával ünnepelnek, és a baloldalnak nem sikerül többé megszólítania őket – írja a Corriere della sera.

A győzelem számokban

A jobbközép szövetség (Pdl) 47,3 százalékot szerzett a Szenátusban, szemben a Veltroni vezette Pd 38,1 százalékával. A képviselőházban Berlusconi 46,6 százalékhoz jutott, Veltronié 37,5. Ez azt jelenti, hogy a Szenátusban a jobboldal 171 szenátorral számolhat összesen (144 Pdl, 25 Északi Liga és két szenátor egy kisebb pártból támogathatja őket). A Pd-nek ezzel szemben 116 szenátora lesz, és még 21 szavazatát szerezheti meg, ha más, kisebb pártok képviselőit is ideszámítjuk. (Forrás: La Rebubblica)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik