Külföld

Feloszlatták a szerb parlamentet

admin
admin

2008. 03. 13. 10:17

Boris Tadic szerb elnök csütörtökön a kormány javaslatára feloszlatta a parlamentet, és május 11-re kiírta az előrehozott választásokat.

A választás kiírását Vojislav Kostunica kormányfő kezdeményezte arra hivatkozva, hogy megbomlott a kormányon belüli összhang, kiváltképpen a Koszovó függetlenségének kikiáltása után kialakult helyzet és az EU-hoz való csatlakozás megítélésében.

Békés kampányra szólított fel

A miniszterelnök és tábora szerint Szerbia csak “egészben”, tehát
Koszovót magáénak tudva közeledhet az EU-hoz, míg a kormánytöbbséget
adó, Tadic vezette Demokrata Párt (DS) és szövetségesei azt mondják,
hogy Koszovóért harcolni kell ugyan, de ez a küzdelem nem
hátráltathatja az ország EU-integrációját.

Az elnök tisztességes kampányra buzdított és felszólította a politikai erőket, hogy törekedjenek arra, hogy a választások békés és demokratikus légkörben teljenek – írja a B92 című internetes oldal.

Koszovóról nyilvánítanak véleményt

Egyes belgrádi elemzők azt jósolják, hogy a választás népszavazási jelleget ölt, a polgárok a Kostunica és a Tadic által kínált lehetőségek közül fognak választani. Messzemenő egyetértés van köztük abban, hogy az előre hozott választás a legjobb megoldás a koszovói függetlenség okozta kormányválság rendezésére.

Vladimir Goati tekintélyes belgrádi politológus szerint már a másfél hónapja tartott elnökválasztáson is Koszovó volt a fő téma, ezért a parlamenti választások után az erőviszonyok érdemben nem változnak.

Szerinte megerősödne a DS és az ellenzéki nacionalista Szerb Radikális Párt (SRS), Kostunica Szerbiai Demokrata Pártja pedig gyengülne. Goati úgy látja, hogy a DS és az SRS mögött áll a szavazói bázis mintegy háromnegyede, s az igazán nagy kérdés az, hogy az előbbi képes-e felülkerekedni az utóbbin.
Szerbiában az előző parlamenti választást tavaly január 20-án tartották, s május 14-én alakult meg a belgrádi kormány.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.