Nagyvilág

A szerb kormány egy része a huligánok mellé állt

Bár Boris Tadic szerb államfő, Vojislav Kostunica miniszterelnök és a legtöbb szerb párt elítélte a belgrádi zavargásokat, de más tények és megnyilatkozások arra utalnak, hogy a szerb kormány kétarcú politikát folytat, s vannak tagjai, akik kifejezetten a rombolók, a külföldi nagykövetségeket támadók mellett állnak.

Ezt erősíti meg az is, hogy Velimir Ilic, Vojislav Kostunica legszorosabb szövetségese az erőszak első, még múlt vasárnapi hulláma után kijelentette: a demokráciához nagykövetségek, pártszékházak ablakainak a beverése is hozzátartozik.

A hétvégén aztán a Blic című belgrádi újság közölt részletet abból a vitából, amely a február 17-inél is súlyosabb csütörtöki zavargások előtt pár órával, a szerb kormány ülésén zajlott.

Mint Németh Gyula lapigazgató elmondta, a szöveghez két forrásból is hozzájutottak, az kétségtelenül hiteles.

VELIMIR ILIC (infrastruktúráért felelős miniszter): Sokkal nagyobb kár ért bennünket, mint néhány betört ablak. A B92-nél (belgrádi rádió) és más médiumoknál vigyázhatnának rá, hogyan beszélnek azokról a fiatalokról.

SNEZANA MARKOVIC (ifjúsági és sportminiszter): Önnek van a legkevésbé joga arra, hogy bárkit kioktasson arról, hogyan kell viselkedni. Mindannyian tudjuk, miket beszélt.

VELIMIR ILIC: Hölgyem, ön még csak két hónapja foglalkozik sporttal, én pedig már húsz éve. Vigyázzon, mert még a végén meglátogatja néhány sportoló.

DRAGAN SUTANOVAC (védelmi miniszter): Milyen sportolók? Miről beszél? Ha kell, odaállok én azok elé a nyamvadtak elé. Más kérdés ugyanakkor, hogy a rendőrség miért kapott utasítást egyrészt arra, hogy engedje tombolni a huligánokat, másrészt arra, hogy védje a rendet és a békét. Az ilyesmit csak megszenvedhetik a rendőrök.

VELIMIR ILIC: Nem nevezheti őket huligánoknak csak azért, mert betörtek néhány ablakot és bántottak pár rendőrt.

DRAGAN SUTANOVAC: Pontosan ötvenhármat.

VOJISLAV KOSTUNICA (miniszterelnök): Azok az emberek, a huligánok, ahogy maga nevezi őket, csak a nemzetközi jog megsértésére reagáltak. (Néhány miniszter nevet, mások kiabálnak.)

DRAGAN SUTANOVAC: Kérem! Ha nem irányítják őket, azt se tudják, mit csináljanak! Hol van itt a nemzetközi jog védelme?!

A kormányülés úgy ért véget, hogy a miniszterek nem értettek egyet a február 17-i rombolás, az amerikai és a szlovén követséget, a B92 rádiót és a liberálisok pártszékházát ért erőszakos támadás megítélésében.

Néhány órával később elkezdődött Belgrádban az újabb, még pusztítóbb rombolás.
Az sem volt azonban elegendő ahhoz, hogy józan belátásra vezesse a politikusokat.

Az erőszak szításában ezúttal is Velimir Ilic járt elől, aki szűkebb pátriájában, Cacakon egy Koszovó függetlensége ellen összehívott tüntetésen képes volt azt állítani, hogy a Koszovó függetlenségét akarók irányították a belgrádi zavargások résztvevőit.

“Amikor látták, milyen sok ember ment el a nagygyűlésre, összedugták a fejüket, gyors tervet csináltak, s gyújtogatni, fosztogatni kezdtek, míg mi a Szent Száva templomban imádkoztunk. Az volt a céljuk, hogy médiumaikban más képet mutassanak rólunk, azt hirdethessék, hogy a szerbek vandálok.”

Aztán egy furcsa logikai csavarral a miniszter mégis a korábban elítélt rombolók mellé állt, s a következőképpen fejezte be épületes fejtegetését: “Nem fogunk rombolni és követségeket kővel dobálni, a nagykövetek pedig örüljenek, mert egész könnyen megúszták ahhoz képest, amit érdemelnek” – mondta az infrastruktúráért felelős szerb miniszter.

—-A kormány a felelős?—-

A belgrádi zavargásokért a szerb kormányt és a Koszovó függetlensége elleni csütörtöki tömeggyűlést megszervező pártokat terheli a felelősség – jelentette ki Dragoljub Micunovic, a legerősebb kormányerő, a Demokrata Párt politikai tanácsának elnöke.

A Danas című újság szombati számának nyilatkozva a nagygyűlésen elhangzott beszédeket patetikusaknak, vallási-nacionalista felhangokkal telteknek minősítette, s hiányolta belőlük az igazi politikai üzenetet.

Komoly veszély

Kezdettől fogva nyilvánvaló volt, hogy a rendezvény komoly veszéllyel jár. Az már csak a pontot tette fel az i betűre, hogy a rendezvény könyörgő imával ért véget, amelyet Amfilohije montenegrói-tengermelléki püspök patetikus hangon adott elő – fogalmazott Dragoljub Micunovic.

Az igen befolyásos pártpolitikus szerint még most sem tudni, hogy a kormány mely tagjai álltak ki a nagykövetségek védelme mellett, de az tény, hogy a belgrádi diplomáciai képviseleteket nem biztosították megfelelően.

A Demokrata Párt politikai tanácsa a csütörtöki nagygyűlés megtartása ellen foglalt állást, a párt elnöke, Boris Tadic államfő pedig nem vett részt a rendezvényen, mert – Micunovic szerint már korábban eldöntött – hivatalos látogatásra utazott Romániába.

Szították

Megakadályozni azonban nem lehetett a gyűlést, mert a (Vojislav Kostunica miniszterelnök vezette) Szerbiai Demokrata Párt, a radikális és a szocialista párt nagyon felszította az indulatokat – mondta a politikus.

Véleménye szerint a Demokrata Pártnak meg kell fontolnia a szerbiai demokratákkal alkotott koalíció felmondását, amennyiben felmerül a rendkívüli állapot – Koszovó elszakadása miatti – bevezetésének ötlete, illetve ha a párbeszéd helyett az erőszak politikája folytatódik, s kísérlet történik az Európával folytatott párbeszéd beszüntetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik