Nagyvilág

Terrorista megaper Ausztráliában

Ausztrália eddigi legnagyobb terroristapere vette kezdetét szerdán Melbourne-ben. Az ügyészség 12 muzulmán férfit vádol azzal, hogy egy terrorszervezet tagjaiként „szent háborút" készültek indítani az országban.

A Victoria állam legfelsőbb bíróságán tárgyalt vádirat szerint a 12 férfi fegyverekkel vagy robbanóanyaggal tervezett terrorcselekményt végrehajtani vagy azzal fenyegetni, hogy politikai, vallási és ideológiai céljaik, nevezetesen „szent háborújuk” folytatása érdekében lépésekre kényszerítse az ausztrál kormányt, és megfélemlítse a közvéleményt.

A csoport parancsnoka és szellemi vezetője, a 47 éves Abdul Naszer Benbrika nagy emberként méltatta Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjét, s azt hirdette, hogy „megengedett dolog nőket, gyerekeket, időseket meggyilkolni”. Egy rögzített telefonbeszélgetésében pedig helyeselte azt a javaslatot, hogy pokolgépes támadásukat a lehető legnagyobb emberveszteség érdekében egy zsúfolt helyen, például egy labdarúgó-stadionban hajtsák végre.

Az ügyész szerint a csoport mind a 12 tagja különleges kiképzésben részesült egy tengerentúli terroristatáborban. A rendőrségnek sikerült a csoportba robbantási szakemberként beépítenie egy fedett ügynökét, akitől Benbrika egyebek közt arról érdeklődött, mennyi robbanószer szükséges egy nagyobb épület lerombolásához, s hogyan, mennyiért lehetne beszerezni merényletükhöz fél tonna ammónium-nitrátot.

A 12 vádlottat 25 ügyvéd és jogtanácsos védi, s a per a várakozások szerint kilenc hónapig is eltarthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik