Nagyvilág

A csehek szerencsétlenségnek tartják az EU-szerződést

"Szerencsétlenségnek" minősítette az októberben tető alá hozott európai alkotmányos szerződést Václav Klaus cseh államfő egy szombaton megjelent lapinterjúban.

“Az európai alkotmányos szerződés véleményem szerint szerencsétlenség Európa számára” – jelentette ki Klaus abban az interjúban, amely a Mladá Fronta Dnes című cseh lap szombati kiadásában jelent meg.

A prágai média által europesszimistának tartott politikus kijelentette: azért nem vesz részt a lisszaboni EU-csúcson, hogy ne legyen “fékje” a szerződés elfogadásának.

“Már korábban közöltem Mirek Topolánek, kormányfővel, Alexander Vondra európai ügyekért felelős kormányfő-helyettessel és Karel Schwarzenberg külügyminiszterrel: nem szeretném nehezíteni a kormány életét. Ezért nem veszek részt az uniós szerződésről folyó egyezkedésben, s a jövő héten nem megyek Lisszabonba, hogy a dokumentumot aláírjam” – fejtette ki. Klaus évek óta erőteljesen ellenzi az európai integráció további elmélyítését, amely szerinte egy “szuperállam” kialakulásához vezetne.

A cseh államfőt ezért az álláspontjáért számos kritika érte Csehországban és külföldön is. Klaus kijelentette, hogy nem tartja magát “kezelhetetlennek”, és saját álláspontját következetesnek minősítette.

“Nagyon ügyelek azonban arra, hogy mit mondok ebben a témában tudományos konferenciákon vagy szemináriumokon, és mit a hivatalos európai uniós csúcstalálkozókon” – fejtette ki Klaus, akinek ötéves államfői mandátuma a jövő év márciusában jár le.

A legnagyobb kormányzati erő, a Polgári Demokratikus Párt november végi kongresszusán újra hivatalos elnökjelöltjévé választotta Klaust. Ellenfele várhatóan Jan Svejnar, a jelenleg egy amerikai egyetemem tanító cseh közgazdászprofesszor lesz. Svejnar jelöltségét az ellenzéki szociáldemokraták, a koalíciós zöldek és néhány független szenátor támogatja. A kommunisták és a kereszténydemokraták a jövő héten döntenek arról, ki mögött sorakoznak fel. Svejnar majd ennek ismeretében kíván dönteni, hogy vállalja-e a megmérettetést vagy sem.

Miroslav Vlcek, a képviselőház elnöke szombaton bejelentette: a cseh parlament két házának államfőt választó ülését február nyolcadikára hívta össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik