Külföld

Gyanúsan sok az olasz Csángóföldön

admin
admin

2007. 11. 14. 08:55

Egy moldvai faluban olaszanyanyelv-órákra írattak be csángó gyerekeket: ezután az iskolában nem tanulhatnak magyarul, hiszen nem lehet két anyanyelvük – közölte a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ).

Pusztinán olyan gyerekeket írattak be az olaszanyanyelv-órákra, akik nem Olaszországban születtek, és egy szót sem tudnak olaszul. A helyi római katolikus plébános és az iskola igazgatónője 2007 tavaszán összegyűjtött néhány kérvényt, hogy a gyerekek anyanyelvükön, olaszul tanulhassanak. Az MCSMSZ-nek a mai napig sem sikerült kideríteni, hogy pontosan hány kérvényről van szó, és mely gyerekek nevére szólnak.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

Hosszú ideig csend volt, szeptemberben az iskola olasz órák nélkül kezdődött, amit a szövetség annak tulajdonított, hogy a hatóságok belátták a helyzet abszurditását. 2007 november 9-én 11 órakor mégis megtartották az első olasz anyanyelvi órát a pusztinai iskolában. Az olasz nyelvtanár azonos a román nyelv és irodalom tanárral – emeli ki a közlemény.

Akik azonban olaszul tanulnak az iskolában, azoknak a törvény is tiltja a magyar nyelvórákat, hiszen nem lehet két anyanyelve egy gyereknek. Az „olasz anyanyelvű” gyerekek egyelőre eljárnak magyarórára, igaz csak iskolán kívüli formában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.