Nagyvilág

A Kreml áll a grúziai események mögött?

Egyhangúlag jóváhagyta a két hétig tartó rendkívüli állapot bevezetését a grúz parlament pénteken. Ez idő alatt tilos tüntetni, korlátozzák a tömegtájékoztatási eszközök információhoz jutását és működését. Az elnök szerint a forrongó ellenzéket a háttérből Moszkva mozgatja, akinek célja, hogy megakadályozza az ország NATO-csatlakozását.

A rendkívüli állapotról történő szavazáson az ellenzéki képviselők bojkottálták az ülést, de mivel a döntéshez a teljes képviselői létszám többsége volt szükséges, a 220 fős parlamentben elegendő volt a 149 kormánypárti képviselő szavazata.

Korlázotott információk

A rendkívüli állapot két hétig, november 22-én este 19.30 óráig lesz érvényben. Ez alatt az idő alatt tilalom alá esnek a tüntetések, sztrájkok és más tiltakozó megmozdulások, és korlátozzák a tömegtájékoztatási eszközök információhoz jutását és működését.


A Kreml áll a grúziai események mögött? 1

A grúz tüntetõk az elnök lemondását követelik (MTI/EPA)



Az előrehozott választásokra készülve a grúz ellenzék pénteken bejelentette, hogy közös jelöltet indít a Mihail Szaakasvili államfő által január 5-re kiírt elnökválasztáson.

Moszkva győzelme?

Oroszország taktikai győzelmet aratott a nyugathoz húzó Grúzival való hosszú-távú stratégiai harcában azt követően, hogy az elnök brutálisan leverte az ellenzéki tüntetőket – írja pénteki számában a The Independent című napilap. Moszkva szerint az elmúlt napok történései végül megmutatták a világnak milyen a „grúz demokrácia”.

Az elnök ugyanakkor televíziós beszédében azzal vádolta Oroszországot, hogy ő irányítja a háttérből az ellenzéki tüntetőket, ezzel akarja elősegíteni távozását. Az orosz titkosszolgálatok felújították tevékenységüket Grúziában, mondta, arra a szerdán közzétett hangfelvételre utalva, mely ellenzéki vezetők és orosz nagykövetségi hivatalnok párbeszédét rögzítette.

A múlt péntek óta tartó fővárosi tüntetés szerdai szétverése és a rendkívüli állapot kihirdetése után Szaakasvili csütörtökön este jelentette be az elnökválasztás kiírását. Egyidejűleg népszavazás dönt majd a parlamenti választások időpontjáról. Grúziában múlt péntek óta tüntetett az ellenzék, azt követelve, hogy a parlamenti választásokat az alkotmánynak megfelelően 2008. tavaszán tartsák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik