Nagyvilág

Egymásra talál a két Korea?

Széles körű megbékélési szerződést kötött Észak- és Dél-Korea vezetője: a béke, a közös jólét megteremtésére, valamint az ellenségeskedés megszüntetésére szólítottak fel.

A dokumentumot Kim Dzsong Il, a legfelső észak-koreai vezető és Ro Mu Hjon dél-koreai elnök írta alá háromnapos phenjani csúcstalálkozójának befejeztével. Ebben megállapodtak abban, hogy együttműködnek az ellenségeskedés beszüntetése érdekében. Ahhoz azonban, hogy lényegi haladás történjen a kérdésben szükséges az Egyesült Államok és Kína részvétele, amelyek harcoló felek voltak a koreai háborúban. Dél-Korera egyébként soha sem írta alá a háborút lezáró 1953-as tűzszüneti megállapodást. A közös nyilatkozat szerint a felek rendszeressé kívánják tenni a két Korea közti csúcstalálkozókat, de nincs utalás a dokumentumban a következő alkalomra.

A két ország most kilátásba helyezte gazdasági kapcsolataik nagy arányú fejlesztését, valamint a határaikon átívelő rendszeres vasúti teherforgalom megkezdését. A felek tervbe vették közös halászati övezet létrehozását abban a tengeri térségben, ahol a két állam nem tudott eddig megegyezni a tengeri határvonal kijelöléséről. Elvben megállapodtak abban, hogy dél-koreai cégek újabb beruházásokat eszközölnek az északi oldalon, és hogy a felek szorosan együttműködnek több gazdasági projekt megvalósításában, egyebek között az északi oldalon lévő Nampho kikötőváros hajógyárának építésében. Megegyeztek továbbá, hogy “közös szurkológárdát” küldenek különvonaton a pekingi nyári olimpiai játékokra.



Egymásra talál a két Korea? 1

Kéz a kézben (fotó: MTI/EPA)


Kedvező feltételeket teremtett a csúcstalálkozó létrejöttéhez és a közös nyilatkozat aláírásához az észak-koreai atomprogram felszámolásáról kötött hatoldalú megállapodás. A február 13-án Pekingben megkötött megállapodásban Észak-Korea ígéretet tett atomprogramjának teljes felszámolására, a többi aláíró – az Egyesült Államok, Dél-Korea, Kína, Japán és Oroszország – pedig nagy mennyiségű energiahordozó szállítására és gazdasági segély folyósítására kötelezte magát, továbbá garanciákat ígért Észak-Korea biztonságára nézve. Egy szerdán nyilvánosságra hozott kiegészítő megállapodásban Phenjan elfogadta a nukleáris leszerelésének következő lépéseire vonatkozó ütemtervet is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik