Nagyvilág

Szudán arabokat telepít be az ENSZ-misszió hírére

Az amerikai és brit sajtó egyaránt szkeptikus a Szudánba küldendő 26 ezres békemissziójának sikerességével kapcsolatban. Egyes hírek szerint a szudáni kormány Darfúrba 30 ezer arabot telepített be a környező országokból.

A Washington Post szombati cikke szerint a helyzet Darfurban tovább romlik. Egy új ENSZ-jelentés szerint 25 ezer embert űztek el lakhelyéről csak májusban és júniusban, tovább terhelve a menekülttáborok befogadóképességét. Jelentések szerint a légierő bombázásokat hajtott végre Észak-Szudánban. Egy, a brit Independent című lap birtokába jutott belső ENSZ-jelentés pedig azt emeli ki, hogy a kormány Darfur bizonyos részeibe a környező országokból próbál telepesek behozni: több mint 30 ezer arabot emlegetnek, akik a határt az elmúlt hónapokban lépték át.

Amerikaiak nem vállalnák?

Nehéz optimistának lenni a tekintetben, hogy a békefenntartó erő képes lesz missziójának teljesítésére, azaz a civil lakosság és a humanitárius műveletek megvédésére – írja a Washnigton post szerkesztőségi állásfoglalásában. Hozzáteszik: valószínűleg ezen erő nagy része a jövő év előtt nem is érkezik a helyszínre. A katonák száma túl kicsiny, de még ezt a kontingenst is nehéz lesz megalakítani – nem valószínű, hogy az Egyesült Államok, illetve a legtöbb európai állam részt vállalna.

A neves amerikai lap emlékeztet: a szudáni elnök, Omar al-Bashir hosszú idő óta megszeg különböző egyezményeket; biztos meg fogja próbálni aláásni ezt az ENSZ–missziót is. Ráadásul, köszönhetően a Biztonsági Tanács kompromisszumának, nem állnak rendelkezésre eszközök a nyomás gyakolrásra: a szankciókkal való fenyegetést kihagyták a határozatból. A békefenntartók és a béketárgyalások a darfuri megoldás két fontos elemét képezik. De eredmény nem lesz anélkül, hogy az elnököt sokkal nagyobb nyomás alá helyeznék – áll a szerkesztőségi véleményben.

Bonyolult kérdés

A BBC Network Africa-nak nyilatkozó szabaduszó, Szudánnal két évtizede foglalkozó újságíró, Julie Flint szerint is sokkal bonyolultabb a helyzet, mint egy felkelés a kartúmi kormány ellen.

„Ma Darfur több komplex konfliktusból áll. Úgy tekinteni a kérdésre, mint egy kormány-lázadók problémára helytelen kérdésfelvetés. Fogadnék arra, hogy a legtöbb halott áldozat az idén az arab miliciák tagjai és a kormány katonái között volt. A legkegyetlenebb harcok a kormány által korábban felfegyverzett arab csoportok soraiban voltak, akik egymás ellen fordultak” – írja a BBC.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik