Külföld

Pénzért súgott a szlovák ügynökérsek?

admin
admin

2007. 03. 02. 10:55

Bizonylatok tanúsítják, hogy a kommunista ügynökmúltját tagadó Ján Sokol, a pozsony-nagyszombati egyházmegye érseke tiszteletdíjért és ajándékokért súgott az egykori Csehszlovákia hírhedt kommunista államrendőrségének, az StB-nek.

Az ügynöklisták nyilvános hozzáférését biztosító Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) honlapján pénteken már megtekinthetők voltak az érseket terhelő dokumentumok és átvételi elismervények. Ezek tanúsága szerint a másfél évtizednél hosszabb ideig “ügynökbojtárként”, majd a rendszerváltást megelőzően már ügynökként jegyzett Ján Sokol püspöki felszentelése előtt, titkos pályája utolsó szakaszában, több tételben mintegy ötezer korona tiszteletdíjat kapott az általa szolgáltatott információkért.

Az akkor kéthavi tisztes jövedelemnek megfelelő összegen kívül Sokol különféle ajándékokat is elfogadott tartótisztjétől, mi több: az államrendőrség úgynevezett konspirációs lakásaiban is megfordult, jóllehet, azok küszöbét csak a legbizalmasabbak léphették át.

Az érsek azzal védekezik, hogy az átvételi bizonylatokon nem szerepel az aláírása. A lap azonban aláhúzza: aligha lehetséges, hogy a pénzt a tartótiszt tette volna zsebre, mert a kifizetések ellenőrzése többlépcsős, és igen szigorú volt, a tartótiszt aligha vállalt ilyen kockázatot, mert ha rajtakapják, azért az állásával fizetett volna.

A SME című szlovák liberális polgári napilap pénteki számában két oldalon foglalkozik az érsek múltjával, aki hosszú évekig kitartóan tagadta titkolt előéletét, de a héten részleges beismerést tett, mondván, hogy igen, találkozgatott az StB tartótisztjeivel, de soha senkiről nem adott terhelő információt, ami értelmezése szerint azt jelenti, hogy az együttműködés nem volt tudatos.


Sokol ma is élő tartótisztje nem hajlandó nyilatkozni – emeli ki a lap, melynek értesülései szerint a Szlovák Püspöki Konferencia csak később, a dokumentumok tanulmányozása után nyilatkozik az új fejleményről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.