Nagyvilág

Most a fehéroroszok miatt akadozhat a gázellátás

A Gazprom állami ellenőrzésű orosz energiaipari óriásvállalat szerdán figyelmeztette három európai vásárlóját: gondok léphetnek föl náluk a gázellátásban a cég Fehéroroszországgal folytatott árvitájának mellékhatásaként.

Az ellátás esetleges akadozásáról a Gazprom levélben figyelmeztette Németországot, Lengyelországot és Litvániát – közölte Alekszej Miller Gazprom-vezér a Vesztyi 24 állami tévében. A cégvezető szavai szerint Fehéroroszország “destruktív álláspontra” helyezkedett négy nappal a gázárról Oroszországgal kötött szerződés lejárta előtt, Miller ezért fölszólította az orosz kormányt, érvényesítse követelését, miszerint ezer köbméterenkénti 200 dollárra emeli a Fehéroroszországnak szállított gáz árát a jelenlegi 46,68 dollárról.

A Gazprom, amely január 1-jei határidőt szabott a megállapodásra a fehérorosz partner Beltransgaznak, akkor lenne hajlandó engedni a négyszeres árból, ha megkapja a Beltransgaz felét, s ezzel ellenőrzése alá vonhatja a Fehéroroszországon át Európába vezető gázfőcsöveket

Ajánlott videó

Olvasói sztorik