Nagyvilág

A Lelkiismeret’88 is ott volt a holokauszttagadók iráni konferenciáján

A magyar Lelkisimeret’88 egyik aktivistája is részt vett az iráni holokausztkonferencián, melynek egyik felszólalója kétezerre becsülte az auschwitzi haláltábor áldozatainak számát.

Kétnapos konferenciát tartottak a holokausztot tagadó Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő országában a zsidók második világháborús lemészárlásáról – a szervezők megfogalmazása szerint a holokauszt valóságtartalmának és mértékének megállapítására. Harminc országból több mint hatvan “kutatót” hívtak meg az iráni kormány rendezte konferenciára, a teheráni hatóságok azonban titokban tartják a résztvevők névsorát, azt hangoztatva, hogy ellenkező esetben országaikban elvennék tőlük az útlevelüket.

Néhány név

A sajtó mégis megtudta több résztvevő nevét. Köztük van két francia: Robert Faurisson, akit már többször elítélt a francia igazságszolgáltatás a holokauszt tagadásáért, és Georges Thiel, akit szintén elítéltek már hasonló nézetek terjesztése miatt.

A teheráni konferencián részt vett az amerikai David Duke louisianai republikánus képviselő, volt Ku Klux Klan-vezető, aki “botrányosnak”nevezte, hogy “a holokausztról nem lehet szabadon vitatkozni”. Az ausztrál Fredrick Töben, aki több hónapot töltött német börtönben fajgyűlölet szítása miatt, “A Holokauszt: a bűn fegyvere” címmel tartott előadást. Ebben kifejtette véleményét, mely szerint alig kétezerre tehető az auschwitzi koncentrációs táborban meggyilkoltak száma. Az ausztrál holokauszttagadó azzal indokolta álláspontját, hogy olyan nagy számban nem is lehetett volna Auschwitzba szállítani a zsidókat.

A FigyelőNet úgy tudja, hogy a konferenciának magyar résztvevője is volt, a Lelkiismeret’88 egyik aktivistája, az illető nevét azonban lapunk megkeresésére sem volt hajlandó elárulni a radikális szélsőjobboldali csoport képviselője.

A résztvevők között található mintegy féltucat európai és amerikai ortodox zsidó is, többen áthúzott izraeli zászlót ábrázoló, illetve “Zsidó vagyok, nem cionista” feliratú jelvénnyel. “Azért jöttünk ide, hogy ismertessük az ortodox zsidó álláspontot – mondta Ahron Cohen brit rabbi. – Azt mondjuk, persze, hogy volt holokauszt. (…) De ez semmiképpen sem használható fel a palesztinokkal szembeni igazságtalan cselekedetek igazolására.”

Éles felháborodás

Élesen elítélte a konferenciát Izrael, az Egyesült Államok, Németország és a mintegy 25 ezer lelket számláló iráni zsidó közösség. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök “émelyítőnek” mondta a teheráni rendezvényt, amely véleménye szerint a zsidókkal és Izraellel szemben táplált gyűlölet mértékét bizonyítja. Felszólította a világ országait, hogy határolódjanak el Irántól és a konferencia minden résztvevőjétől. A Nobel-békedíjas Simon Peresz izraeli kormányfőhelyettes párizsi látogatásán azzal vádolta meg Ahmadinezsád elnököt, hogy a vészkorszak tagadásával új holokausztra szólít fel.

A washingtoni külügyminisztérium már a múlt héten szégyenteljesnek nevezte a konferencia összehívását. Norbert Lammert, a német Bundestag elnöke Ahmadinezsádhoz írott hétfői levelében “nyomatékosan elítélt minden kísérletet, amely a tudomány szabadsága és a tárgyilagosság ürügyén nyilvános fórumot biztosít az antiszemita propagandának”. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ugyancsak tiltakozott a rendezvény ellen. “Minden holokauszttagadó az ellenségünk” – hangsúlyozta Hubertus Heil, az SPD főtitkára. Morisz Motamed, a teheráni parlament egyetlen zsidó képviselője mérhetetlen sértésnek nevezte a konferenciát.

A második világháborúban a németek hatmillió zsidót öltek meg. A holokauszt tagadása Európa több országában börtönnel büntethető. David Irving brit “revizionista” történészt az év elején egy osztrák bíróság három év börtönre ítélte, mert védelmébe vette azt a tézist, amely szerint a holokauszt adatait “erősen eltúlozták”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik