Nagyvilág

Kifogásolták az iraki jelentést az amerikai szenátorok

Legfőképpen az Irán és Szíria felé történő diplomáciai nyitásra vonatkozó javaslatot kifogásolták csütörtökön amerikai szenátorok, amikor meghallgatták az Irak ügyében jelentést készített kétpárti testület társelnökeit.

James Baker, volt republikánus külügyminiszter és Lee Hamilton, volt demokrata párti képviselő, a két társelnök a maga részéről azt sürgette: a kormány és a kongresszus a lehető leghamarabb dolgozzon ki a két nagy párt egyetértésén alapuló cselekvési tervet. Az Irak-politika alternatíváit felvázoló szakértői bizottság előző nap ismertetett jelentésében “súlyosnak és egyre romlónak” minősítette az iraki helyzetet.

A The Conservative Voice hírportál jelentése szerint a szenátorok többsége általánosságban üdvözölte a kétpárti bizottság hónapok óta várt jelentését. Több szenátor kétségét fejezte ki ugyanakkor a 79 javaslat közül azok kapcsán, amelyek az Iránhoz és Szíriához való közeledést szorgalmazzák, illetve amelyek az iraki katonák kiképzésének felgyorsítását sürgetik.

Joseph Lieberman demokrata és Susan Collins republikánus szenátor is bírálta azt a véleményt, hogy Irán “segíthet” az iraki válság megoldásában. “Kétségeim vannak afelől, hogy valószerű dolog azt várni Irántól, segítsen az Egyesült Államoknak Irakban”. Baker elismerte: Irán valószínűleg nem segít, még akkor sem, ha felkérik.

John McCain szenátor, a republikánusok nagy reményekre feljogosító, lehetséges elnökjelöltje tévesnek mondta a szakaszos csapatkivonást illető javaslatot. A Vietnamot megjárt politikus – aki, mint ismert, csapaterősítést szorgalmaz – azt mondta, hogy a túlterhelt katonaságnál csak a vereséget szenvedő katonaság rosszabb. Szerinte a Baker-Hamilton-féle kezdeményezések, ha megfogadják őket, előbb-utóbb Amerika vereségéhez vezetnek Irakban.

Hillary Clinton szenátor – aki az egyik legnagyobb ismertségű és támogatottságú demokrata politikus, kiszivárogtatások szerint küszöbön áll annak bejelentése, hogy elnökjelölt lesz – azt emelte ki: most már azon van a hangsúly, hogy Bush elnök megváltoztassa eddigi politikáját, szerinte a Fehér Háznak “iraki eredménycsoporttá” kellene válnia, hogy végrehajtsa a kétpárti “iraki kutatócsoport” ajánlásait.


James Baker erre reagálva úgy fogalmazott: utópisztikus dolog volna azt várni, hogy a bizottság összes javaslata kedvező fogadtatásra talál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik