Nagyvilág

Három amerikai variáció Irakról

Három variációt dolgozott ki egy Pentagon-bizottság az iraki helyzet javítására – írta hétfői számában a The Washington Post.

A lap úgy tudja, hogy a három opció: a kivonulás (amelyet a bennfentesek „Go Home”-programként emlegetnek) a további amerikai egységek küldése („Go Big”), vagy pedig a haderő csökkentése a megszállás hosszabb fenntartása mellett („Go Longer”). A Post által idézett magas rangú védelmi illetékesek azt valószínűsítik, hogy a bizottság az egységek rövid időre szóló növelésének és az iraki hadsereg kiképzésében való hosszú távú részvételnek kombinációját ajánlja.

A bizottság, amelyet Peter Pace tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke vezet, megállapította: a hadsereg nincsen abban a helyzetben, hogy további több ezer katonát küldhessen Irakba. Ugyancsak elvetették azt a variációt, hogy gyorsan kivonuljanak Irakból, mert ez közvetlenül véres polgárháborúba taszítaná az országot.

Éppen ezért a testület kidolgozott egy hibridtervet, „Go Long” néven, amelynek értelmében egy rövid időre 20-30 ezerrel növelnék az Irakban állomásozó amerikai katonák létszámát, később azonban jelentősen csökkentenék a harcoló egységeket, miközben hosszú ideig az országban maradnának az iraki haderő amerikai kiképzői és tanácsadói – írta a The Washington Post.

Jelenleg mintegy 140 ezer amerikai katona van Irakban. A hónap elején tartott kongresszusi választásokon győztes demokraták a néhány hónapon belüli iraki kivonulást szorgalmaznák, George Bush elnök azonban többször leszögezte: addig maradnak az amerikai katonák, amíg az irakiak nem tudják átvenni az ország biztonságának ellenőrzését. A Fehér Ház ugyanakkor közölte: az elnök „nyitott az új ötletekre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik