Nagyvilág

Brown lesz Blair utódja

Csütörtökön megerősítette a kormányzó brit Munkáspárt, hogy Gordon Brown pénzügyminiszter követi a miniszterelnöki poszton a jövőre távozó Tony Blairt.

A brit sajtó és a politikai közélet évek óta tényként kezeli, hogy Blairt Gordon Brown követi majd a miniszterelnöki tisztségben, eddig azonban egyikük sem volt hajlandó neveket említeni. Hazel Blears, a Munkáspárt elnöke – a BBC-nek adott – csütörtöki nyilatkozata volt az első, amelyik egyértelművé tette, hogy Blair Brownt szemelte ki utódjául.

Brown és Blair tizenkét éve tartó, már ellenzékben elkezdődött – bár hivatalosan folyamatosan cáfolt – hatalmi vetélkedéséről legendák keringenek a londoni kormányzati negyedben és a sajtóban. Brown állítólag 1994-ben, miután John Smith addigi pártvezér váratlanul elhunyt, egy étteremben megkötött alku alapján engedte át a jelenlegi kormányfőnek a Munkáspárt vezéri és miniszterelnök-jelölti posztját, azzal a feltétellel, hogy ha a Labour kormányra kerül, Tony Blair “bizonyos idő után” átadja neki a kormányrudat. Ez azóta sem történt meg, jóllehet a Munkáspárt csaknem egy évtizede hatalmon van.

Blair azonban – aki munkáspárti rekordot felállítva egymás után háromszor vezette győzelemre a brit baloldal legnagyobb pártját – már két éve, vagyis még jóval a harmadik megnyert választás előtt bejelentette, hogy negyedszerre nem ő akarja választási csatába vezetni a pártot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik