Nagyvilág

Bush minél hamarabb tárgyalna Koreával

George Bush amerikai elnök szeretné, ha a lehető leghamarabb felújulnának az Észak-Korea atomprogramjáról folytatott hathatalmi tárgyalások, miután Phenjan a héten beleegyezett abba, hogy visszatér a tárgyalóasztalhoz.

Bush szerdán hírügynökségeknek adott interjújában elmondta: a térségbe küldi Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkárt és Robert Joseph államtitkár-helyettest, hogy megvitassák a több mint egy éve megrekedt tárgyalások felújítását célzó stratégiát, illetve megbizonyosodjanak afelől, hogy betartják az Észak-Koreával szemben bevezetett ENSZ-szankciókat.

Az amerikai elnök gyanítja, hogy Észak-Korea megkísérel majd viszályt kelteni az Egyesült Államok és a hathatalmi tárgyalásokon részt vevő másik négy ország között, megosztva a Phenjan atomprogramjával kapcsolatos véleményüket. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy Phenjan ezúttal elismeri majd a hatoldalú tárgyalásokon részt vevő másik öt ország álláspontjának komolyságát.

A Pekingben 2003-ban kezdett – tavaly szeptember óta szünetelő – tárgyalásokon Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország arra próbálja rávenni Észak-Koreát, hogy mondjon le atomfegyver előállítására irányuló törekvéseiről. Október 9-én Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre, erre válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) öt nappal később szankciókat szavazott meg Phenjan ellen. Észak-Korea szerdán megerősítette, hogy hajlandó felújítani a hathatalmi tárgyalásokat, mert az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy azok keretében a Phenjan ellen pénzhamisítás és pénzmosás vádjával bevezetett amerikai pénzügyi szankciók feloldásáról is tárgyaljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik