Nagyvilág

Az izraeli kormányfő találkozna a palesztin elnökkel

Ehud Olmert izraeli kormányfő hétfőn késznek mondta magát "azonnal" találkozni Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Olmert az izraeli parlament téli ülésszakának megnyitóján Abbászt a béketárgyalások “legitim partnerének” nevezte, akivel kész tárgyalni, ha a palesztin elnök hajlandó a közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió – által támogatott “útiterv” alapján megvitatni a rendezést. Ám leszögezte: nem tárgyal a palesztin területeken kormányzó Hamásszal mindaddig, amíg a szervezet a nemzetközi követeléseknek megfelelően el nem ismeri Izraelt és le nem mond az erőszakról.

Olmert a libanoni kollégáját, Fuád Szinjórát is közvetlen találkozóra és béketárgyalásokra szólította fel, mert szerinte lejárt annak az ideje, hogy közvetítsenek a nemzetek között. Az izraeli kormányfő egyúttal úgy vélekedett, hogy Izrael “jelentős eredményeket ért el” a libanoni Hezbollah síita fegyveres szervezet ellen a 34 napig tartó háborúban, amely miatt kabinetjét kemény kritikák érték belföldön.

A libanoni kormányfői hivatal szerint eddig nem kaptak hivatalos meghívást a tárgyalásokra Izrael részéről, de bejrúti közlés szerint ha lenne is ilyen, elutasítanák. Szinjóra a háború után már visszautasította Olmert hasonló felhívásait, kijelentve: “Libanon lesz az utolsó arab ország, amely békemegállapodást ír alá Izraellel”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik