Nagyvilág

Köztársasági érdemrenddel tüntették ki Charles Simonyit

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztő mérnök helyi idő szerint szerdán Washingtonban.

A világhírű programfejlesztőnek és mecénásnak, Charles Simonyinak névrokona, Simonyi András nagykövet nyújtotta át az elismerést, amelyet a köztársasági elnök idén március 15. alkalmából adományozott.

Az indoklás szerint az 58 éves Charles Simonyi kimagasló és világraszóló programfejlesztői munkásságáért, valamint a magyar-amerikai technológiai kapcsolatok és az amerikai Magyarország-kép építése terén szerzett érdemeiért kapta a magas állami kitüntetést.

Charles Simonyi a Magyar Tudományos Akadémia Aranyérmével kitüntetett, 2001-ben elhunyt Simonyi Károly professzor fia, a Microsoft szoftverfejlesztésének volt irányítója és Bill Gates korábbi közvetlen munkatársa. Nevéhez fűződik az első úgynevezett alakhű (wysiwyg) szövegszerkesztő megalkotása, és a Microsoftnál ő irányította a Word és az Excel programok fejlesztését.

Jelenleg a 2002-ben általa alapított Intentional Software cég elnöke. A Forbes magazin 2002-ben mintegy 824 millió euróra becsülte vagyonát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik