Nagyvilág

Az unióban is hazánkról vitáznak

Komoly hozzáállásra szólította az Európai Néppártot kedden az Európai Szocialisták Pártjának elnöke a magyar önkormányzati választások eredményének megítélésével kapcsolatban.

Poul Nyrup Rasmussen szerint nem lehet komolyan venni Wilfried Martens néppárti elnök Gyurcsány Ferenc kormányfőt lemondásra szólító felhívását, amely az önkormányzati választásokra hivatkozik. Még ha a helyhatósági választásokat elvesztette is, a kormányt a néppártnak és a Fidesznek is el kell fogadnia a tavaszi parlamenti választásokon győztes párt irányította kabinetként – szögezte le Rasmussen Martens előző napi közleményére reagálva. Martensnek éppúgy el kell fogadnia a parlamenti voksolás eredményeit, mint ahogy a szocialisták elfogadják az önkormányzati szavazás kimenetelét – tette hozzá.

A konzervatív-kereszténydemokrata pártcsoportot elnöklő Martens hétfői állásfoglalásában úgy ítélte meg: az országosan 52,62 százalékosra taksált Fidesz-győzelem azt mutatja, hogy a lakosság elvesztette a miniszterelnökbe és a kormánykoalícióba vetett bizalmát. A néppárt meggyőződése szerint a kormánynak távoznia kell, hogy helyreálljon Magyarországon a demokráciába vetett bizalom – szögezte le a belga politikus.

A volt dán kormányfő Rasmussen szerint ugyanakkor a politikai életben tény, hogy a kormányok gyakran elveszítik az önkormányzati választásokat, de ez még nem ok arra, hogy ne ismerjék el a parlamenti voksolás eredményeit. „Ahelyett, hogy lemondásra szólít, Martensnek és a Fidesznek nyugalomra kellene szólítania” – írta Rasmussen. Hozzátette, a tüntetések ideje lejárt, most a komoly parlamenti munka ideje jött el.

Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője korábban úgy reagált Martens közleményére, hogy az Európai Néppárt újra beleavatkozik a magyar demokrácia belügyeibe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik