Nagyvilág

Enyhül a szigor a londoni reptereken

Az eddigieknél nagyobb kézipoggyászt és hangszereket is felvihetnek a Londonból induló gépekre az utasok péntektől. A többi korlátozás továbbra is érvényben marad.

Enyhítik péntektől a londoni repülőtereken a múlt havi terrorriadó után érvénybe léptetett szigorú csomagkorlátozásokat – közölte a brit közlekedési minisztérium. A közlemény szerint az utasok a jelenleg engedélyezettnél nagyobb, de továbbra is csak egyetlen kézipoggyászt vihetnek fel magukkal a fedélzetre. A kézipoggyász mérete 56X45X25 centiméter lehet, ami egy kisebb gurulós kézibőrönd kiterjedésének felel meg. Az eddig érvényben volt korlátozások 45X36X16 centiméterben szabták meg a fedélzetre vihető kézitáska kiterjedését; ez hozzávetőleg egy laptop-táska mérete.

A biztonsági szigor enyhítése után sem vihető fel a repülőgép fedélzetére általában semmiféle folyadék, kozmetikai és testápoló szer – még parfümfélék sem –, valamint képlékeny anyagok, például ilyen állagú fogápoló szerek vagy tubusos élelmiszerek. A folyadéktilalom alól – bizonyos gyógykészítmények mellett – csak a csecsemőtápszer kivétel, de a biztonsági ellenőrzés során ezt is rendszeresen megkóstoltatják az utasokkal.

Nem vihető fel az utaskabinba külön flakonban még kontaktlencse-tároló oldat sem; eldobható kontaktlencsét használó utasok az út tartamára elégséges készletet tarthatnak maguknál, de azt is lezárt csomagolásban. A péntektől érvényes enyhítések értelmében ismét lehet majd hangszereket is a fedélzetre vinni. Ezek tilalma miatt számos komolyzenei koncert maradt el Nagy-Britanniában az elmúlt hetekben.

Milliárdos veszteségek

A legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető, a Budapest Airportot is birtokló BAA minap közzétett múlt havi forgalmi összesítése szerint a cégnek 13 millió font (5,5 milliárd forint) veszteséget okoztak az augusztusi terrorriadó következtében elszenvedett fennakadások.

A British Airways, a BAA legnagyobb ügyfele, amely a londoni Heathrow repülőtér fel- és leszállási engedélyeinek 40 százalékát birtokolja, már a hónap elején bejelentette, hogy 40 millió fontjába (több mint 16 milliárd forint) került az augusztusi londoni terrorriadó. A legnagyobb brit légitársaságnak az augusztus 10–17. közötti időszakban „mintegy 1280″ járatot kellett törölnie. Az ír Ryanair, a legnagyobb európai fapados légitársaság 3 millió font (másfél milliárd forint) kártérítésért perli a brit kormányt a kiesett forgalom miatt.

Augusztus 10-én jelentette be a brit kormány, hogy az elhárítás olyan terrorakciót hiúsított meg, amelynek kitervelői egyszerre több, Londonból amerikai úti célok felé tartó utasszállító repülőgépet robbantottak volna fel az Atlanti-óceán felett, az utastérbe magukkal vitt folyékony robbanóanyagokkal. A terv leleplezése után elrendelt példátlan biztonsági szigorítások első napjaiban gyakorlatilag összeomlott a Heathrow forgalma; a légikikötőt egy időre le is zárták az érkező gépek előtt, a kialakult súlyos torlódások miatt. A riadó után több napig semmilyen kézipoggyászt nem engedtek fel egyetlen járatra sem a londoni repülőtereken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik