Nagyvilág

Polgárháborútól tart Irakban az ENSZ-főtitkár

Sürgős cselekvésre szólította fel a nemzetek közösségét Kofi Annan ENSZ-főtitkár, hogy megakadályozzák Irak polgárháborúba való süllyedését.

A világszervezet első embere egy, az ENSZ székhelyén Dzsalal Talabáni iraki elnök és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter részvételével tartott tanácskozáson úgy vélekedett, hogy Irak “válaszút elé került”. “Ha az iraki vezetők képesek megfelelni minden iraki közös érdekeinek, akkor megvalósulhat a béke és a prosperitás reménye. Ha azonban tartós marad az országban a nélkülözés és az erőszak, az iraki államot a széthullás, talán polgárháború fenyegeti” – hangsúlyozta Annan.

Talabáni a tanácskozáson előterjesztette mindazokat az intézkedéseket, amelyeket a bagdadi kormány hozott az intézmények megerősítésére és az ország biztonságossá tételére, és úgy vélekedett, hogy ezek az intézkedések kezdik meghozni első gyümölcseiket, mivel az elmúlt egy hónapban csökkent az erőszakos cselekmények száma Irakban. Ugyanakkor elismerte, hogy továbbra is komoly kihívást jelent “bűnöző elemeknek és terrorista csoportok tagjainak” a biztonsági feladatokat ellátó minisztériumokba való beszivárgása. Az iraki államfő – egy névtelenséget kérő magas rangú amerikai illetékes közlése szerint – egyúttal ígéretet tett egy hiteles nemzeti egységkormány létrehozására, széleskörű gazdasági reformok megindítására, amely garanciákat adna a magánbefektetőknek, és világos módon szabályozná az ország olajtermelését.

Az ülés, amely zárt ajtók mögött folytatta munkáját, a legjelentősebb erőfeszítés volt eddig az Egyesült Államok által támogatott új “iraki megállapodás” irányába, amelyet az iraki kormány kötne állami és magándonorokkal az ország újjáépítésében való részvételről. A befektetők a reformígéretekért cserébe kötelezettséget vállalnának nagyarányú iraki beruházásokért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik